August 9, 2026
f t in
Chemistry, EXAM, Quiz, Test Series August 2, 2026 By admin

CHEMICAL BONDING AND MOLECULAR STRUCTURE Questions





Chemical Bonding MCQ – Answers


Chemical Bonding and Molecular Structure – MCQ Answers

1. The hybrid state of S in SO₃ is similar to that of
a) C in C₂H₂
b) C in C₂H₄
c) C in CH₄
d) C in CO₂

Answer: d) C in CO₂ (Both have sp² hybridization)

2. The hydration energy of Mg²⁺ is larger than that of:
a) Al³⁺
b) Na⁺
c) Be²⁺
d) None of these

Answer: b) Na⁺ (Mg²⁺ has higher charge density than Na⁺)

3. Number of lone pair(s) in XeOF₄ is/are
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: b) 1 (Xe has one lone pair, square pyramidal shape)

4. Van der Waals’ forces between molecules depend upon:
a) Number of electrons
b) Charge on nucleus
c) Radius of atoms
d) All of these

Answer: d) All of these

5. XeF₆ is:
a) Octahedral
b) Pentagonal pyramidal
c) Planar
d) Tetrahedral

Answer: b) Pentagonal pyramidal (sp³d³ hybridization, distorted)

6. The bond order in NO is 2.5 while that in NO⁺ is 3. Which of the following statements is true?
a) Bond length in NO⁺ is greater than in NO
b) Bond length in NO is greater than in NO⁺
c) Bond length in NO⁺ is equal to that in NO
d) Bond length is unpredictable

Answer: b) Bond length in NO is greater than in NO⁺ (Higher bond order = shorter bond)

7. An atom with atomic number 20 is most likely to combine chemically with the atom whose atomic number is:
a) 11
b) 16
c) 18
d) 10

Answer: b) 16 (Ca (Z=20) combines with S (Z=16) to form CaS)

8. Which has the largest distance between the carbon-hydrogen atom?
a) Ethane
b) Ethene
c) Ethyne
d) Benzene

Answer: a) Ethane (C-H bond length ~1.09 Å, sp³ C-H longest)

9. Length of hydrogen bond ranges from 2.5Å to:
a) 3.0 Å
b) 2.75 Å
c) 2.6 Å
d) 3.2 Å

Answer: a) 3.0 Å

10. If H-X bond length is 2.00 Å and H-X bond has dipole moment 5.12×10⁻³⁰ C-m, the percentage of ionic character in the molecule will be
a) 10%
b) 16%
c) 18%
d) 20%

Answer: b) 16% (Using % ionic = (observed/calculated) × 100)

11. Which molecule is planar?
a) NH₃
b) CH₄
c) C₂H₄
d) SiCl₄

Answer: c) C₂H₄ (sp² hybridized, trigonal planar at each carbon)

12. From the molecular orbital theory, one can show that the bond order in F₂ molecule as
a) 2
b) 1
c) 3
d) 4

Answer: b) 1 (F₂: BO = (8-6)/2 = 1)

13. Two ice cubes are pressed over each other until they unite to form one block. Which one of the following forces dominates for holding them together?
a) Dipole-dipole interaction
b) Van der Waals’ forces
c) Hydrogen bond formation
d) Covalent attraction

Answer: c) Hydrogen bond formation

14. Maximum number of covalent bonds between two like atoms can be:
a) Three
b) Two
c) Four
d) One

Answer: a) Three (Maximum triple bond between two atoms)

15. When sodium and chlorine react, energy is:
a) Released and ionic bond is formed
b) Released and covalent bond is formed
c) Absorbed and covalent bond is formed
d) Absorbed and ionic bond is formed

Answer: a) Released and ionic bond is formed

16. The maximum possible number of hydrogen bonds a H₂O molecule can participate in is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: d) 4 (Two donor and two acceptor sites)

17. The element having lowest ionisation energy among the following is:
a) 1s²,2s²2p³
b) 1s²,2s²2p⁶,3s¹
c) 1s²,2s²2p⁶
d) 1s²,2s²2p⁵

Answer: b) 1s²,2s²2p⁶,3s¹ (Na – alkali metal, lowest IE)

19. Two types FAF angles are present in which of the following molecules? (X=S, Xe, C)
a) SF₄
b) XeF₄
c) SF₆
d) CF₄

Answer: a) SF₄ (See-saw shape has two different F-S-F angles)

20. The bond angle between two hybrid orbitals is 105°. The percentage of s-character of hybrid orbital is between
a) 50-55%
b) 9-12%
c) 22-23%
d) 11-12%

Answer: c) 22-23% (Using cosθ relationship)

21. Which is electron deficient compound?
a) C₂H₄
b) B₂H₆
c) C₂H₆
d) NaBH₄

Answer: b) B₂H₆ (Diborane – electron deficient, has 3-center-2-electron bonds)

22. CCl₄ is insoluble in water because:
a) CCl₄ is non-polar and water is polar
b) Water is non-polar and CCl₄ is polar
c) Water and CCl₄ both are polar
d) None of the above

Answer: a) CCl₄ is non-polar and water is polar (Like dissolves like)

23. Which of the following is not correct regarding the properties of ionic compounds?
a) Ionic compounds have high melting and boiling points
b) Their reaction velocity in aqueous medium is very high
c) Ionic compounds in their molten and aqueous solutions do not conduct electricity
d) They are highly soluble in polar solvents

Answer: c) Ionic compounds in their molten and aqueous solutions do conduct electricity

24. The number of sigma and pi (π) bonds present in benzene respectively are
a) 12, 6
b) 6, 6
c) 6, 12
d) 12, 3

Answer: a) 12 σ bonds, 6 π bonds

25. Which of the following is not tetrahedral?
a) BF₄⁻
b) NH₄⁺
c) CO₃²⁻
d) SO₄²⁻

Answer: c) CO₃²⁻ (Trigonal planar, sp² hybridized)

26. In PCl₅ molecule, P is:
a) sp³-hybridized
b) dsp²-hybridized
c) ds³p-hybridized
d) sp³d-hybridized

Answer: d) sp³d-hybridized (Trigonal bipyramidal)

27. The bond angle and % of d-character in SF₆ are
a) 120°, 20%
b) 90°, 33%
c) 109°, 25%
d) 90°, 25%

Answer: b) 90°, 33% (sp³d², d-character = 2/6 × 100 = 33.3%)

28. Linear combination of two hybridized orbitals, belonging to two atoms and each having one electron leads to:
a) Sigma-bond
b) Double bond
c) Coordinate covalent bond
d) Pi-bond

Answer: a) Sigma-bond

29. In allene structure, three carbon atoms are joined by:
a) Three σ-and three π-bonds
b) Two σ-and one π-bond
c) Two σ-and two π-bonds
d) Three π-bonds only

Answer: c) Two σ-and two π-bonds

30. Geometry of SiO₄²⁻ anion is
a) Tetrahedral
b) Trigonal
c) Trihedral
d) Pentagonal

Answer: a) Tetrahedral

31. The carbon atom in graphite is:
a) sp²-hybridized
b) sp³-hybridized
c) sp-hybridized
d) None of these

Answer: a) sp²-hybridized

32. Boron cannot form which one of the following anions?
a) BF₆³⁻
b) BH₄⁻
c) B(OH)₄⁻
d) BO₂⁻

Answer: a) BF₆³⁻ (Boron cannot expand octet, no d-orbitals)

33. If the ionic radii of K⁺ and F⁻ are about 1.34 Å each, then the expected values of atomic radii of K and F should be respectively:
a) 1.34 and 1.34 Å
b) 2.31 and 0.64 Å
c) 0.64 and 2.31 Å
d) 2.31 and 1.34 Å

Answer: b) 2.31 and 0.64 Å (Cation smaller, anion larger than neutral atom)

34. If Z-axis is the molecular axis, then π-molecular orbitals are formed by the overlap of
a) s + pz
b) px + py
c) pz + pz
d) px + px

Answer: d) px + px (Sideways overlap perpendicular to bond axis)

35. Which one is the weakest bond?
a) Hydrogen
b) Ionic
c) Covalent
d) Metallic

Answer: a) Hydrogen bond (weakest among these)

36. The total number of valency electrons for PO₄³⁻ ion is:
a) 32
b) 16
c) 28
d) 30

Answer: a) 32 (P=5 + O×4=24 + 3 = 32)

37. The ratio of σ and π-bonds in benzene is:
a) 2
b) 6
c) 4
d) 8

Answer: a) 2 (12σ/6π = 2)

38. The geometry of PF₅ molecule is:
a) Planar
b) Square planar
c) Trigonal bipyramidal
d) Tetrahedral

Answer: c) Trigonal bipyramidal

39. Which one of the following linear structure?
a) I, II and III
b) I and V
c) II, III and IV
d) All of these

Answer: b) I and V (I₃⁻ and N₃⁻ are linear)

40. According to MO theory, which ranks the nitrogen species in terms of increasing bond order?
a) N₂⁻ < N₂²⁻ < N₂
b) N₂⁻ < N₂ < N₂²⁻
c) N₂²⁻ < N₂⁻ < N₂
d) N₂ < N₂²⁻ < N₂²

Answer: c) N₂²⁻ < N₂⁻ < N₂ (N₂ has BO=3, N₂⁻ BO=2.5, N₂²⁻ BO=2)

41. The equilateral triangle shape has:
a) sp-hybridization
b) sp²-hybridization
c) sp³-hybridization
d) sp³d-hybridization

Answer: b) sp²-hybridization (Trigonal planar)

42. Which of the following has fractional bond order?
a) O₂²⁺
b) O₂²⁻
c) F₂²⁻
d) H₂⁻

Answer: d) H₂⁻ (BO = 0.5)

43. For which of the following hybridization the bond angle is maximum?
a) sp²
b) sp
c) sp³
d) dsp²

Answer: b) sp (180° angle, maximum)

44. Experiment shows that H₂O has a dipole moment whereas CO₂ does not. Point out the structures that best illustrate these facts.

Question 44: Dipole moment of H₂O and CO₂

Answer: H₂O is bent, CO₂ is linear (symmetrical)

45. In TeCl₄, the central atom tellurium involves
a) sp³ hybridisation
b) sp³d hybridization
c) sp³d² hybridisation
d) dsp² hybridisation

Answer: b) sp³d hybridization (See-saw shape)

46. Stability of hydrides generally increases with:
a) Increase in bond angle
b) Decrease in bond angle
c) Decrease in resonance
d) None of these

Answer: a) Increase in bond angle

47. Which of the following is isoelectronic with CO₂?
a) NO₂
b) NO
c) N₂O
d) N₂O₄

Answer: c) N₂O (Both have 22 electrons)

48. Which can be described as a molecule with residual bonding capacity?
a) N₂
b) CH₄
c) NaCl
d) BeCl₂

Answer: d) BeCl₂ (Electron deficient, can accept electron pair)

49. Lattice energy of an ionic compound depends upon
a) Charge on the ion and size of the ion
b) Packing of ions only
c) Size of the ion only
d) Charge on the ion only

Answer: a) Charge on the ion and size of the ion

50. Identify the correct statement concerning the structure of CH₂=C=CH₂
a) The molecule is planar
b) One of the three carbon atoms is in sp³ hybridised state
c) The molecule is non-planar with the two CH₂ groups being in planes perpendicular to each other
d) All the carbon atoms are sp-hybridized

Answer: c) The molecule is non-planar with the two CH₂ groups being in planes perpendicular to each other (Allene)

52. Among the following elements, the most electronegative is:
a) Oxygen
b) Chlorine
c) Nitrogen
d) Fluorine

Answer: d) Fluorine (Highest electronegativity, 4.0)

53. Metallic bonds do not play a role in:
a) Brass
b) Copper
c) Germanium
d) Zinc

Answer: c) Germanium (Semiconductor, has covalent bonds)

55. H₂O boils at higher temperature than H₂S because it is capable of forming:
a) Ionic bonds
b) Covalent bonds
c) Hydrogen bonds
d) Metallic bonds

Answer: c) Hydrogen bonds

56. When two atomic orbitals combine, they form:
a) One molecular orbital
b) Two molecular orbitals
c) Two bonding molecular orbitals
d) Two antibonding molecular orbitals

Answer: b) Two molecular orbitals (One bonding, one antibonding)

57. The correct increasing covalent nature is:
a) NaCl < LiCl < BeCl₂
b) BeCl₂ < NaCl < LiCl
c) BeCl₂ < LiCl < NaCl
d) LiCl < NaCl < BeCl₂

Answer: a) NaCl < LiCl < BeCl₂ (Covalent character increases with charge density)

58. IP₁ and IP₂ of Mg are 178 and 348 kcal mol⁻¹. The energy required for Mg → Mg²⁺ + 2e⁻ is:
a) +170 kcal
b) +526 kcal
c) -170 kcal
d) -526 kcal

Answer: b) +526 kcal (178 + 348 = 526)

59. The electronic configuration can be assigned to
a) O₂
b) O₂⁺
c) O₂⁻
d) O₂²⁻

Answer: c) O₂⁻ (Has one unpaired electron in π* orbital)

60. Some properties of NO₃⁻ and H₃O⁺ are described. Which one is correct?
a) Dissimilar in hybridization for the central atom with different structure
b) Isostructural with same hybridization for the central atom
c) Isostructural with different hybridization for the central atom
d) Similar in hybridization for the central atom with different structure

Answer: a) Dissimilar in hybridization for the central atom with different structure (NO₃⁻: sp² planar; H₃O⁺: sp³ pyramidal)

62. Greater the dipole moment:
a) Greater is the ionic nature
b) Lesser the polarity
c) Smaller the ionic nature
d) None of these

Answer: a) Greater is the ionic nature

63. H-B-H bond angle in BH₄⁻ is:
a) 180°
b) 120°
c) 109°
d) 90°

Answer: c) 109° (Tetrahedral, 109.5°)

65. The common feature among the species CN⁻, CO and NO⁺ are:
a) Bond order three and isoelectronic
b) Bond order three and weak field ligands
c) Bond order two and π-acceptors
d) Isoelectronic and weak field ligands

Answer: a) Bond order three and isoelectronic (All have 14 electrons, BO=3)

66. Hydrogen bonding is maximum in
a) C₂H₅OH
b) CH₃OCH₃
c) (CH₃)₂C=O
d) CH₃CHO

Answer: a) C₂H₅OH (Alcohol has O-H bond for H-bonding)

67. The O-H bond distance in water molecule is:
a) 1.3 Å
b) 1.33 Å
c) 0.96 Å
d) 1.45 Å

Answer: c) 0.96 Å

68. O₂²⁺ has a bond order of
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: c) 3 (BO = (10-4)/2 = 3)

69. Which among the following molecules/ions is diamagnetic?
a) Super oxide ion
b) Oxygen
c) Carbon molecule
d) Unipositive ion of N₂ molecule

Answer: c) Carbon molecule (C₂ is diamagnetic)

70. The enolic form of acetone contains
a) 9 sigma bonds, 1 pi bond and two lone pairs
b) 8 sigma bonds, 2 pi bond and two lone pairs
c) 10 sigma bonds, 1 pi bond and one lone pairs
d) 9 sigma bonds, 2 pi bond and one lone pairs

Answer: a) 9 sigma bonds, 1 pi bond and two lone pairs

71. Which of the following are isoelectronic and isostructural?
a) NO₃⁻, CO₃²⁻
b) SO₃, NO₃⁻
c) ClO₃⁻, CO₃²⁻
d) CO₃²⁻, SO₃

Answer: a) NO₃⁻, CO₃²⁻ (Both have 32 electrons, trigonal planar)

72. Which of the following is paramagnetic with bond order 0.5?
a) F₂
b) H₂⁺
c) N₂
d) O₂⁻

Answer: b) H₂⁺ (BO=0.5, unpaired electron)

73. Water has high heat of vaporization due to:
a) Covalent bonding
b) H-bonding
c) Ionic bonding
d) None of these

Answer: b) H-bonding

74. The C-H bond distance is the longest in
a) C₂H₆
b) C₂H₂
c) C₂H₂Br₂
d) C₂H₄

Answer: a) C₂H₆ (sp³ C-H bond longest)

75. If the electronegativity difference between two atoms A and B is 2.0, then the percentage of covalent character in the molecule is
a) 54%
b) 46%
c) 23%
d) 72%

Answer: b) 46% (Using Hannay-Smith equation: %ionic = 16(ΔEN)+3.5(ΔEN)²)

76. Structure of ICl₂⁻ is:
a) Trigonal
b) Octahedral
c) Square planar
d) Distorted trigonal pyramidal

Answer: c) Square planar (Actually linear, sp³d with 3 lone pairs)

77. Polar covalent compounds are soluble in:
a) Polar solvents
b) Non-polar solvents
c) Concentrated acids
d) All solvents

Answer: a) Polar solvents (Like dissolves like)

78. N₂O is isoelectronic to CO₂ and N₃⁻. Which is the structure of N₂O? Question 78:
Answer: N≡N⁺-O⁻ (Linear structure)

79. Which does not show hydrogen bonding?
a) C₂H₅OH
b) Liquid NH₃
c) H₂O
d) Liquid HBr

Answer: d) Liquid HBr (HBr does not form H-bond)

80. All bond angles are exactly equal to 109°28′ in
a) Methyl chloride
b) Iodoform
c) Chloroform
d) Carbon tetrachloride

Answer: d) Carbon tetrachloride (Perfect tetrahedral, all bonds identical)

81. Which among the following has highest ionic radius?
a) F⁻
b) B³⁺
c) O²⁻
d) Li⁺

Answer: a) F⁻ (Largest among these isoelectronic species)

83. The number of electrons involved in the bond formation of N₂ molecule
a) 2
b) 4
c) 6
d) 10

Answer: c) 6 (Triple bond = 6 electrons)

84. Which one of the following orders is not in accordance with the property stated against it?
a) F₂ > Cl₂ > Br₂ > I₂ : Electronegativity
b) F₂ > Cl₂ > Br₂ > I₂ : Bond dissociation energy
c) F₂ > Cl₂ > Br₂ > I₂ : Oxidising power
d) HI > HBr > HCl > HF : Acidic property in water

Answer: b) F₂ > Cl₂ > Br₂ > I₂ : Bond dissociation energy (F-F bond is weaker than Cl-Cl)

85. What is the dominant intermolecular force or bond that must be overcome in converting liquid CH₃OH to a gas?
a) London dispersion force
b) Hydrogen bonding
c) Dipole-dipole interaction
d) Covalent bonds

Answer: b) Hydrogen bonding (Methanol has O-H bond)

86. The incorrect statements regarding bonding molecular orbitals because:
a) Bonding molecular orbitals possess less energy than combining atomic orbitals.
b) Bonding molecular orbitals have low electron density between the two nuclei.
c) Every electron in bonding molecular orbitals contributes to attraction between atoms.
d) They are formed when the lobes of the combining atomic orbitals have same sign.

Answer: b) Bonding molecular orbitals have high electron density between the two nuclei

87. A coordinate bond is a dative covalent bond. Which of the below is true?
a) Three atoms form bond by sharing their electrons
b) Two atoms form bond by sharing their electrons
c) Two atoms form bond and one of them provided both electrons
d) Two atoms form bond by sharing electrons obtained from third atom

Answer: c) Two atoms form bond and one of them provided both electrons

88. The bond length between C-C bond in sp² hybridised molecule is
a) 1.2 Å
b) 1.39 Å
c) 1.33 Å
d) 1.54 Å

Answer: c) 1.33 Å (C=C bond length in alkenes)

89. The electronegativity values of C, H, O, N and S are 2.5, 2.1, 3.5, 3.0 and 2.5 respectively. Which bond is most polar?
a) C-H
b) N-H
c) S-H
d) O-H

Answer: d) O-H (ΔEN = 3.5 – 2.1 = 1.4, highest)

90. Which of the following has largest size?
a) Al
b) Al⁺
c) Al²⁺
d) Al³⁺

Answer: a) Al (Neutral atom is largest)

91. In which of the following, the bond length between hybridised carbon atom and other carbon atom is minimum?
a) Propyne
b) Propene
c) Butane
d) Propane

Answer: a) Propyne (C≡C triple bond shortest)

92. Which is expected to conduct electricity?
a) Diamond
b) Molten sulphur
c) Molten KCl
d) Crystalline NaCl

Answer: c) Molten KCl (Ions free to move)

93. Metals are good conductors of electricity because they contain
a) Ionic bonds
b) A network structure
c) Very few valence electrons
d) Free electrons

Answer: d) Free electrons (Sea of electrons model)

94. The species having pyramidal shape is
a) SO₃
b) BrF₃
c) SiO₃²⁻
d) OSF₂

Answer: d) OSF₂ (Pyramidal shape)

95. The attraction that non-polar molecules have for each other is primarily caused by:
a) Hydrogen bonding
b) Difference in electronegativities
c) High ionisation energy
d) Van der Waals’ forces

Answer: d) Van der Waals’ forces

96. In HCHO carbon atom has hybridisation:
a) sp
b) sp²
c) sp³
d) None of these

Answer: b) sp² (Trigonal planar)

97. Which of the following species has four lone pairs of electrons in its outer shell?
a) I
b) O⁻
c) Cl⁻
d) He

Answer: c) Cl⁻ (Cl has 8 electrons in valence shell, 4 lone pairs)

99. Chlorine atom, in its third excited state, reacts with fluorine to form a compound X. The formula and shape of X are
a) ClF₅, pentagonal
b) ClF₄, tetrahedral
c) ClF₄, pentagonal bipyramidal
d) ClF₇, pentagonal bipyramidal

Answer: d) ClF₇, pentagonal bipyramidal

100. The formation of oxide ion O²⁻(g) requires first an exothermic and then an endothermic step. This is because:
a) O⁻ ion has comparatively larger size than oxygen atom
b) Oxygen has high electron affinity
c) O⁻ ion will lead to resist the addition of another electron
d) Oxygen is more electronegative

Answer: c) O⁻ ion will lead to resist the addition of another electron (Electron-electron repulsion)

101. In which of the following molecules are all the bonds not equal?
a) AlF₃
b) NF₃
c) ClF₃
d) BF₃

Answer: c) ClF₃ (T-shaped, bonds not equivalent)

102. Which of the following compound is covalent?
a) H₂
b) KCl
c) Na₂S
d) CaO

Answer: a) H₂ (Non-polar covalent)

103. Which of the following molecular species has unpaired electron(s)?
a) N₂
b) F₂
c) O₂⁻
d) O₂²⁻

Answer: c) O₂⁻ (Superoxide ion has one unpaired electron)

104. The correct order of bond angles is:
a) PF₃ < PCl₃ < PBr₃ < PI₃
b) PF₃ < PBr₃ < PCl₃ < PI₃
c) PI₃ < PBr₃ < PCl₃ < PF₃
d) PF₃ > PCl₃ < PBr₃ < PI₃

Answer: c) PI₃ < PBr₃ < PCl₃ < PF₃ (Bond angle increases with electronegativity of substituent)

105. If the bond length and dipole moment of a diatomic molecule are 1.25 Å and 1.0 D respectively, what is the per cent ionic character of the bond?
a) 10.66
b) 12.33
c) 16.66
d) 19.33

Answer: c) 16.66 (Calculated using % ionic = (μ_obs/μ_calc) × 100)

106. The molecule which does not exhibit dipole moment is
a) NH₃
b) CHCl₃
c) H₂O
d) CCl₄

Answer: d) CCl₄ (Symmetrical tetrahedral, zero dipole moment)

107. N₂ accept electron and convert into N₂⁻, where this electron goes?
a) Antibonding π-molecular orbital
b) Bonding π-molecular orbital
c) σ-bonding molecular orbital
d) σ-antibonding molecular orbital

Answer: a) Antibonding π-molecular orbital (π* orbital)

108. The correct order of radii is:
a) N < Be < B
b) F⁻ < O²⁻ < N³⁻
c) Na < Li < K
d) Fe³⁺ < Fe²⁺ < Fe⁴⁺

Answer: b) F⁻ < O²⁻ < N³⁻ (Isoelectronic series, radius increases with negative charge)

109. The bond order is maximum in:
a) H₂
b) H₂⁺
c) He₂
d) He₂⁺

Answer: a) H₂ (BO=1, highest among these)

110. Which of the following atoms has minimum covalent radius?
a) Si
b) N
c) C
d) B

Answer: b) N (Smallest among these in same period)

111. The screening effect of d-electrons is:
a) Equal to the p-electrons
b) Much more than p-electrons
c) Same as f-electrons
d) Less than p-electrons

Answer: d) Less than p-electrons

112. Which of the following statement is wrong?
a) The stability of hydrides increase from NH₃ to BiH₃ in group 15
b) Nitrogen cannot form dπ-pπ bond
c) Single N-N bond is weaker than the single P-P bond
d) N₂O₄ has two resonance structures

Answer: a) Stability decreases from NH₃ to BiH₃

113. The molecule having permanent dipole moment is:
a) SF₄
b) XeF₄
c) SiF₄
d) BF₃

Answer: a) SF₄ (See-saw shape, polar)

114. Unusually high boiling point of water is result of
a) Intermolecular hydrogen bonding
b) Intramolecular hydrogen bonding
c) Both intra and inter molecular hydrogen bonding
d) High specific heat

Answer: a) Intermolecular hydrogen bonding

115. Which of the following is least ionic?
a) CaF₂
b) CaBr₂
c) CaI₂
d) CaCl₂

Answer: c) CaI₂ (Largest anion, most covalent character)

116. What bond order does O₂²⁻ have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 1/3

Answer: a) 1 (BO = (10-8)/2 = 1)

117. A compound contains X, Y and Z atoms. The oxidation states of X, Y and Z are +2, +2 and -2 respectively. The possible formula is
a) XYZ₂
b) Y₂(XZ₃)₂
c) X₃(Y₄Z)₂
d) X₃(YZ₄)₃

Answer: b) Y₂(XZ₃)₂ (Charge balance: +4 + (-12) = -8, need further balancing)

118. Which one of the following is a non-polar molecule?
a) CCl₄
b) CHCl₃
c) CH₂Cl₂
d) CH₃Cl

Answer: a) CCl₄ (Symmetrical tetrahedral)

119. Which one has the regular tetrahedral structure?
a) XeF₄
b) SF₄
c) BF₄⁻
d) [Ni(CN)₃]²⁻

Answer: c) BF₄⁻ (Tetrahedral, all bonds equivalent)

120. If the dipole moment of toluene and nitro-benzene are 0.43 D and 3.93 D, then what is the expected dipole moment of p-nitro toluene?
a) 3.50 D
b) 2.18 D
c) 4.36 D
d) 5.30 D

Answer: c) 4.36 D (Vector sum: 3.93 + 0.43 = 4.36 D)

121. Which of the following is most stable?
a) Pb²⁺
b) Ge²⁺
c) Si²⁺
d) Sn²⁺

Answer: a) Pb²⁺ (Inert pair effect, most stable)

122. In which of the following compound sp² hybridisation is absent?
a) CH₂=CH-CH=CH₂
b) CH≡C-CH₂-CH₃
c) CH₂-CH=CH₂
d) CH₂=CH-CH₂-CH₃

Answer: b) CH≡C-CH₂-CH₃ (Has sp and sp³ only)

123. Which one of the following pairs of species has the same bond order?
a) NO⁺ and CN⁺
b) CN⁻ and NO⁺
c) CN⁻ and CN⁺
d) O₂⁻ and CN⁻

Answer: b) CN⁻ and NO⁺ (Both have BO=3)

124. Which characteristic regarding halogens is not correct?
a) Ionization energy decreases with increase in atomic number
b) Electronegativity decreases with increase in atomic number
c) Electron affinity decreases with increase in atomic number
d) Enthalpy of fusion increases with increase in atomic number

Answer: d) Enthalpy of fusion increases with increase in atomic number (Actually decreases)

125. The number of S-S bonds in sulphur trioxide is
a) Three
b) Two
c) One
d) Zero

Answer: d) Zero (SO₃ has no S-S bonds)

126. The low density of ice compared to water is due to
a) Induced dipole – induced dipole interactions
b) Dipole – induced dipole interaction
c) Hydrogen bonding interactions
d) Dipole – dipole interaction

Answer: c) Hydrogen bonding interactions (Open cage structure in ice)

127. Consider the molecules/ions H₂O, NH₄⁺, SO₄²⁻, ClO₄⁻, NH₃. sp³ hybridisation is involved in the formation of
a) (i), (ii), (v) only
b) (i), (ii) only
c) All of these
d) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)

Answer: d) All of these (All have sp³ hybridization)

128. Which of the following compounds has dipole moment approximately equal to that of chlorobenzene?
a) o-dichlorobenzene
b) m-dichlorobenzene
c) p-dichlorobenzene
d) p-chloronitrobenzene

Answer: b) m-dichlorobenzene (Dipole moment ~1.5 D similar to chlorobenzene)

130. Which of the following is correct?
a) The number of electrons present in the valence shell of S in SF₆ is 12
b) The rates of ionic reactions are very low
c) According to VSEPR theory, SnCl₂ is a linear molecule
d) The correct order of ability to form ionic compounds among Na⁺, Mg²⁺, Al³⁺ is Al³⁺ > Mg²⁺ > Na⁺

Answer: a) The number of electrons present in the valence shell of S in SF₆ is 12 (Expanded octet)

131. The number of sigma and pi bonds in peroxodisulphuric acid are respectively
a) 9 and 4
b) 11 and 4
c) 4 and 8
d) 4 and 9

Answer: a) 9 and 4

132. Which is not a paramagnetic species?
a) O₂
b) O₂⁺
c) O₂⁻
d) O₂²⁻

Answer: d) O₂²⁻ (Peroxide ion, diamagnetic, all electrons paired)

134. Electron deficient species are known as:
a) Lewis acids
b) Hydrophilic
c) Nucleophiles
d) Lewis bases

Answer: a) Lewis acids (Electron pair acceptors)

135. The molecule having three folds of axis of symmetry is:
a) NH₃
b) PCl₅
c) SO₂
d) CO₂

Answer: a) NH₃ (C₃ axis of symmetry)

137. Among the following the molecule with the highest dipole moment is
a) CH₃Cl
b) CH₂Cl₂
c) CHCl₃
d) CCl₄

Answer: b) CH₂Cl₂ (Has highest dipole moment among these)

138. Which of the following is not isostructural with SiCl₄?
a) PO₄³⁻
b) NH₄⁺
c) SCl₄
d) SO₄²⁻

Answer: c) SCl₄ (See-saw shape, not tetrahedral)

139. A molecule which cannot exist theoretically is:
a) SF₄
b) OF₂
c) OF₄
d) O₂F₂

Answer: c) OF₄ (Oxygen cannot have expanded octet, no d-orbitals)

140. An atom X has three valence electrons and atom Y has six valence electrons. The compound formed between them will have the formula
a) X₂Y₆
b) XY₂
c) X₂Y₃
d) X₃Y₂

Answer: c) X₂Y₃ (X³⁺ and Y²⁻ combine as X₂Y₃)

141. Which one is polar molecule among the following?
a) CH₄
b) CCl₄
c) CO₂
d) H₂O

Answer: d) H₂O (Bent shape, polar)

142. Shape of molecules is decided by:
a) Sigma bond
b) π-bond
c) Both sigma and π-bonds
d) Neither sigma nor π-bonds

Answer: a) Sigma bond (Hybrid orbitals determine shape)

143. The shape of carbon dioxide is
a) Pyramidal
b) Tetrahedral
c) Planar
d) Linear

Answer: d) Linear

144. The correct ionic radii order is:
a) N³⁻ > O²⁻ > F⁻ > Na⁺ > Mg²⁺ > Al³⁺
b) N³⁻ > Na⁺ > O²⁻ > F⁻ > Mg²⁺ > Al³⁺
c) Na⁺ > O²⁻ > N³⁻ > F⁻ > Mg²⁺ > Al³⁺
d) O²⁻ > F⁻ > Na⁺ > N³⁻ > Mg²⁺ > Al³⁺

Answer: a) N³⁻ > O²⁻ > F⁻ > Na⁺ > Mg²⁺ > Al³⁺ (Correct isoelectronic order)

145. Which is not linear?
a) CO₂
b) HCN
c) C₂H₂
d) H₂O

Answer: d) H₂O (Bent, not linear)

146. Hybridisation of oxygen in diethyl ether is
a) sp
b) sp²
c) sp³
d) sp³d

Answer: c) sp³ (Tetrahedral geometry around O)

147. What is the effect of more electronegative atom on the strength of ionic bond?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) None of these

Answer: a) Increases

148. Which of the following two are isostructural?
a) XeF₂, IF₂⁻
b) NH₃, BF₃
c) CO₃²⁻, SO₃²⁻
d) PCl₅, ICl₅

Answer: a) XeF₂, IF₂⁻ (Both linear)

149. NF₃ is:
a) Non-polar compound
b) Electrovalent compound
c) Having low value of dipole moment than NH₃
d) Having more dipole moment than NH₃

Answer: c) Having low value of dipole moment than NH₃ (NF₃ μ=0.2D, NH₃ μ=1.5D)

150. Molecular size of ICl and Br₂ is nearly same, but boiling point of ICl is about 40°C higher than Br₂. This might be due to:
a) I-Cl bond is stronger than Br-Br bond
b) Ionisation energy of I < ionisation energy of Br
c) ICl is polar whereas Br₂ is non-polar
d) The size of I > size of Br

Answer: c) ICl is polar whereas Br₂ is non-polar

151. Which molecule is linear?
a) H₂S
b) NO₂
c) ClO₂
d) CO₂

Answer: d) CO₂

152. Which of the following shows minimum melting point?
a) Naphthalene
b) Diamond
c) NaCl
d) Mn

Answer: a) Naphthalene (Molecular solid, low melting point)

153. Which of the following does not have a lone pair on the central atom?
a) NH₃
b) PH₃
c) BF₃
d) PCl₃

Answer: c) BF₃ (No lone pair on B, only 6 electrons)

154. Molecular orbital theory was given by
a) Kossel
b) Mosley
c) Mulliken
d) Werner

Answer: c) Mulliken (with Hund)

155. NH₃ has a net dipole moment, but boron trifluoride (BF₃) has zero dipole moment, because:
a) B is less electronegative than N
b) F is more electronegative than H
c) BF₃ is pyramidal while NH₃ is planar
d) NH₃ is pyramidal while BF₃ is trigonal planar

Answer: d) NH₃ is pyramidal while BF₃ is trigonal planar

156. Proton plays an important role in…bonding.
a) Electrovalent
b) Hydrogen
c) Covalent
d) Coordinate

Answer: b) Hydrogen (Proton is involved in H-bonding)

157. Which represents a collection of isoelectronic species?
a) Be, Al³⁺, Cl⁻
b) Ca²⁺, Cs⁺, Br
c) Na⁺, Ca²⁺, Mg²⁺
d) N³⁻, F⁻, Na⁺

Answer: d) N³⁻, F⁻, Na⁺ (All have 10 electrons)

158. An electrovalent compound does not exhibit space isomerism due to:
a) Presence of ions
b) High melting point
c) Strong electrostatic forces between constituent ions
d) Non-directional nature of electrovalent bond

Answer: d) Non-directional nature of electrovalent bond

159. In which molecule Sulphur atom is not sp³-hybridized?
a) SO₄²⁻
b) SF₄
c) SF₂
d) None of these

Answer: b) SF₄ (sp³d hybridized)

160. In which one of the following species, the central atom has the type of hybridization which is not the same as that present in other three?
a) SF₄
b) I₃⁻
c) SbCl₂²⁻
d) PCl₅

Answer: d) PCl₅ (sp³d; others are sp³d too but different geometries)

161. The radii of F, F⁻, O and O²⁻ are in the order of:
a) O²⁻ > F⁻ > F > O
b) F⁻ > O²⁻ > F > O
c) O²⁻ > O > F⁻ > F
d) O²⁻ > F⁻ > O > F

Answer: d) O²⁻ > F⁻ > O > F

162. The correct order of decreasing second ionisation enthalpy of Ti(22), V(23), Cr(24) and Mn(25) is:
a) V > Mn > Cr > Ti
b) Mn > Cr > Ti > V
c) Ti > V > Cr > Mn
d) Cr > Mn > V > Ti

Answer: d) Cr > Mn > V > Ti

163. How many σ and π-bonds are present in given compound Ph-CH=C-C₂H₅|CH₃?
a) 19 σ and 4 π-bonds
b) 22 σ and 4 π-bonds
c) 25 σ and 4 π-bonds
d) 26 σ and 4 π-bonds

Answer: c) 25 σ and 4 π-bonds

164. C-Cl bond is stronger than C-I bond, because
a) C-Cl bond is more ionic than C-I
b) C-Cl bond is polar covalent bond
c) C-Cl bond is more covalent than C-I
d) C-Cl bond length is longer than C-I

Answer: a) C-Cl bond is more ionic than C-I (More electronegativity difference)

165. The ICl molecule is:
a) Purely covalent
b) Purely electrovalent
c) Polar with negative end on chlorine
d) Polar with negative end on iodine

Answer: c) Polar with negative end on chlorine (Cl more electronegative)

166. Which of the following silver salts is insoluble in water?
a) AgClO₄
b) Ag₂SO₄
c) AgF
d) AgNO₃

Answer: b) Ag₂SO₄ (Silver sulphate is sparingly soluble)

167. Silicon has 4 electrons in the outermost orbit. In forming the bond:
a) It gains electrons
b) It loses electrons
c) It shares electrons
d) None of these

Answer: c) It shares electrons (Covalent bonding)

168. The shape of gaseous SnCl₂ is
a) Tetrahedral
b) Linear
c) Angular
d) T-shape

Answer: c) Angular (V-shaped, due to lone pair)

169. Chlorine atom tends to acquire the structure of:
a) He
b) Ne
c) Ar
d) Kr

Answer: c) Ar (Chlorine has 17 electrons, needs 1 more for Ar configuration)

170. The d-orbital involved in sp³d hybridisation is
a) dₓ²₋ᵧ²
b) dₓᵧ
c) d₂²
d) d₂ₓ

Answer: c) d₂²

171. When O₂ is converted into O₂⁺
a) Both paramagnetic character and bond order increase
b) Bond order decreases
c) Paramagnetic character increases
d) Paramagnetic character decreases and the bond order increases

Answer: d) Paramagnetic character decreases and the bond order increases

172. Intramolecular hydrogen bond is present in
a) Water
b) α-nitrophenol
c) p-nitrophenol
d) methylamine

Answer: b) α-nitrophenol (Intramolecular H-bond)

173. A pair of compounds which have odd electrons in the group NO, CO, ClO₂, N₂O₅, SO₂ and O₂ are
a) NO and ClO₂
b) CO and SO₂
c) ClO₂ and CO
d) SO₂ and O₃

Answer: a) NO and ClO₂ (Both have odd number of electrons)

174. According to VSEPR theory the repulsion between different pair (lone or bond) of electrons obey the order
a) lp-lp > lp-bp > bp-bp
b) lp-bp > bp-bp > lp-lp
c) lp-lp > bp-bp > lp-bp
d) bp-bp > lp-lp > lp-bp

Answer: a) lp-lp > lp-bp > bp-bp

175. The bond between two identical non-metal atoms has a pair of electrons:
a) Unequally shared between the two
b) Equally shared between the two
c) Transferred fully from one atom to another
d) None of the above

Answer: b) Equally shared between the two (Non-polar covalent bond)

176. The bond angle in AsH₃ is greater than that in
a) NH₃
b) H₂O
c) BCl₃
d) None of these

Answer: b) H₂O (AsH₃ ~92°, H₂O ~104.5°)

177. The correct order of increasing electropositive character among Cu, Fe and Mg is:
a) Cu ≈ Fe < Mg
b) Fe < Cu < Mg
c) Fe < Mg < Cu
d) Cu < Fe < Mg

Answer: d) Cu < Fe < Mg (Electropositive character: Cu < Fe < Mg)

178. H-O-H bond angle in H₂O is 104.5° and not 109°28′ because of:
a) High electronegativity of oxygen
b) Bond pair-bond pair repulsion
c) Lone pair-lone pair repulsion
d) Lone pair-bond pair repulsion

Answer: c) Lone pair-lone pair repulsion

179. The bond order in O₂⁺ is equal to bond order in:
a) N₂⁺
b) CN⁻
c) CO
d) NO⁺

Answer: b) CN⁻ (Both have BO=2.5)

180. The electron affinity for inert gases is likely to be:
a) High
b) Small
c) Zero
d) Positive

Answer: c) Zero (Noble gases have stable configuration)

181. The true statements from the following are: 1. PH₅ and BiCl₅ do not exist 2. pπ-dπ bond is present in SO₂ 3. Electrons travel at the speed of light 4. SeF₄ and CH₄ have same shape 5. I₃⁺ has bent geometry
a) 1,3
b) 1,2,5
c) 1,3,5
d) 1,2,4

Answer: b) 1,2,5

182. 1,3-butadiene has:
a) 6σ and 2π-bonds
b) 2σ and 2π-bonds
c) 9σ and 2π-bonds
d) 6σ and 2π-bonds

Answer: c) 9σ and 2π-bonds

183. The bond between atoms of two elements of atomic number 37 and 53 is:
a) Covalent
b) Ionic
c) Coordinate
d) Metallic

Answer: a) Covalent (Rb (37) and I (53) form covalent bond)

184. In methane the bond angle is
a) 180°
b) 90°
c) 109°
d) 120°

Answer: c) 109° (109.5° tetrahedral)

185. One would expect the elemental form of Cs at room temperature to be:
a) A network solid
b) A metallic solid
c) Non-polar liquid
d) An ionic liquid

Answer: b) A metallic solid (Alkali metal)

186. Which of the following is false?
a) Glycerol has strong hydrogen bonding
b) Glycol is a poisonous alcohol
c) Waxes are esters of higher alcohols with higher acids
d) Alkyl halides have higher b.p. than corresponding alcohols

Answer: d) Alkyl halides have higher b.p. than corresponding alcohols (Alcohols have higher b.p. due to H-bonding)

187. Ionic radii are:
a) ∝ 1/(effective nuclear charge)
b) ∝ 1/(effective nuclear charge)²
c) ∝ effective nuclear charge
d) ∝ (effective nuclear charge)²

Answer: a) ∝ 1/(effective nuclear charge)

188. Which of the following statements is incorrect?
a) He₂ does not exist because its bond order is zero
b) O₂, O₂⁻ and O₂⁺ are all paramagnetic
c) Any two atomic orbitals can combine to form two molecular orbitals
d) π(2pₓ) and π(2pᵧ) are degenerate molecular orbitals

Answer: c) Any two atomic orbitals can combine to form two molecular orbitals (Only orbitals of same symmetry can combine)

189. Which of the following pairs will form the most stable ionic bond?
a) Na and Cl
b) Mg and F
c) Li and F
d) Na and F

Answer: b) Mg and F (Highest charge/radius ratio)

190. Among NaF, NaCl, NaBr and NaI, the NaF has highest melting point because:
a) It has maximum ionic character
b) It has minimum ionic character
c) It has associated molecules
d) It has least molecular weight

Answer: a) It has maximum ionic character

191. The planar structure of BF₃ can be explained by the fact that BF₃ is
a) sp hybridized
b) sp² hybridised
c) sp³ hybridised
d) sp³d hybridized

Answer: b) sp² hybridised

192. The correct order of bond order value among (i) NO⁻ (ii) NO⁺ (iii) NO (iv) NO²⁺ (v) NO²⁻ is
a) (i) < (iv) < (iii) < (ii) < (v)
b) (iv) = (ii) < (i) < (v) < (iii)
c) (v) < (i) < (iv) = (iii) < (ii)
d) (ii) < (iii) < (iv) < (i) < (v)

Answer: c) (v) < (i) < (iv) = (iii) < (ii)

193. The bond between chlorine and bromine in BrCl₃ is:
a) Ionic
b) Non-polar
c) Polar with negative end on Br
d) Polar with negative end on Cl

Answer: d) Polar with negative end on Cl (Cl more electronegative)

194. Which of the following has regular tetrahedral shape?
a) [Ni(CN)₄]²⁻
b) SF₄
c) [BF₄]⁻
d) XeF₄

Answer: c) [BF₄]⁻ (Tetrahedral)

196. PCl₅ exists but NCl₅ does not because:
a) Nitrogen has no vacant 2d-orbitals
b) NCl₅ is unstable
c) Nitrogen atom is much smaller than phosphorus
d) Nitrogen is highly inert

Answer: a) Nitrogen has no vacant 2d-orbitals

197. In which of the following pairs the two species are not isostructural?
a) PCl₄⁺ and SiCl₄
b) PF₅ and BrF₅
c) AlF₆³⁻ and SF₆
d) CO₃²⁻ and NO₃⁻

Answer: b) PF₅ and BrF₅ (PF₅ trigonal bipyramidal; BrF₅ square pyramidal)

198. The molecule having a pyramidal shape out of the following is
a) CO₂
b) BF₃
c) SF₄
d) NH₃

Answer: d) NH₃

199. If Na⁺ ion is larger than Mg²⁺ ion and S²⁻ is larger than Cl⁻ ion, which will be stable soluble in water?
a) Sodium chloride
b) Sodium sulphide
c) Magnesium chloride
d) Magnesium sulphide

Answer: a) Sodium chloride (Both ions are compatible)

200. An atom of an element A has three electrons in its outermost orbit and that of B has six electrons in its outermost orbit. The formula of the compound between these two will be
a) A₃B₆
b) A₂B₃
c) A₃B₂
d) A₂B

Answer: b) A₂B₃ (A³⁺ and B²⁻ combine)

201. The energy of σ2s-orbital is greater than σ*1s orbital because:
a) σ2s orbital is bigger than σ*1s orbital
b) σ2s orbital is a bonding orbital whereas σ*1s is an antibonding orbital
c) σ2s orbital has a greater value of n than σ*1s orbital
d) None of the above

Answer: c) σ2s orbital has a greater value of n than σ*1s orbital

202. The bond angle in ammonia molecule is
a) 90°3′
b) 91°8′
c) 106°45′
d) 109°28′

Answer: c) 106°45′ (Actual bond angle in NH₃)

203. The compound in which the number of dπ-pπ bonds are equal to those present in ClO₄⁻
a) XeF₄
b) XeO₃
c) XeO₄
d) XeF₆

Answer: c) XeO₄ (Has similar bonding)

204. The correct order of bond angles (smallest first) in H₂S, NH₃, BF₃ and SiH₄ is
a) H₂S < SiH₄ < NH₃ < BF₃
b) NH₃ < H₂S < SiH₄ < BF₃
c) H₂S < NH₃ < SiH₄ < BF₃
d) H₂S < NH₃ < BF₃ < SiH₄

Answer: a) H₂S < SiH₄ < NH₃ < BF₃

205. A covalent molecule AB₃ has pyramidal structure. The number of lone pair and bond pair of electrons in the molecule are respectively.
a) 2 and 2
b) 0 and 4
c) 3 and 1
d) 1 and 3

Answer: d) 1 and 3

206. Be in BeCl₂ undergoes
a) Diagonal hybridisation
b) Trigonal hybridisation
c) Tetrahedral hybridisation
d) No hybridisation

Answer: a) Diagonal hybridisation (sp)

207. Which statement is wrong?
a) Hybridisation is the mixing of atomic orbitals prior to their combining into molecular orbitals
b) sp²-hybrid orbitals are formed from two p-atomic orbitals and one s-atomic orbitals
c) dsp²-hybrid orbitals are all at 90° to one another
d) d²sp³-hybrid orbitals are directed towards the corners of a regular tetrahedron

Answer: d) d²sp³-hybrid orbitals are directed towards the corners of a regular octahedron, not tetrahedron

208. In the anion HCOO⁻ the two carbon-oxygen bonds are found to be of equal length. What is the reason for it?
a) Electronic orbits of carbon atom are hybridised
b) The C=O bond is weaker than the C-O bond
c) The anion HCOO⁻ has two resonating structures
d) The anion is obtained by removal of a proton from the acid molecule

Answer: c) The anion HCOO⁻ has two resonating structures

209. Which of the following molecules has three fold axis of symmetry?
a) NH₃
b) C₂H₄
c) CO₂
d) SO₂

Answer: a) NH₃

210. Oxygen and the oxide ion have the
a) Same proton number
b) Same electronic configuration
c) Same electron number
d) Same size

Answer: a) Same proton number (Both have Z=8)

211. Valence bond theory of metallic bond was given by
a) Dalton
b) Drude
c) Fajan
d) Pauling

Answer: d) Pauling

212. The correct order of second ionisation potential of carbon, nitrogen, oxygen and fluorine is:
a) C > N > O > F
b) O > N > F > C
c) O > F > N > C
d) F > O > N > C

Answer: c) O > F > N > C

213. The molecule which has T-shaped structure is
a) PCl₃
b) ClF₃
c) NH₃
d) BCl₃

Answer: b) ClF₃

214. As a result of resonance:
a) Bond length decreases
b) Energy of the molecules decreases
c) Stability of the molecule increases
d) All are correct

Answer: d) All are correct

215. The pair of species with the same bond order is:
a) NO, CO
b) N₂, O₂
c) O₂²⁻, B₂
d) O₂⁺, NO⁺

Answer: d) O₂⁺, NO⁺ (Both have BO=2.5)

216. Which of the following molecules has pentagonal bipyramidal shape?
a) PF₅
b) SF₆
c) XeF₆
d) [Fe(CN)₆]³⁻

Answer: c) XeF₆

217. The number of types of bonds between two carbon atoms in calcium carbide is
a) One sigma, two pi
b) One sigma, one pi
c) Two sigma, one pi
d) Two sigma, two pi

Answer: a) One sigma, two pi (C≡C triple bond)

218. The bond angle between H-O-H in ice is closest to:
a) 115°
b) 109°28′
c) 110°
d) 90°

Answer: b) 109°28′ (Ice has tetrahedral arrangement)

219. If a molecule MX₃ has zero dipole moment the sigma bonding orbitals used by M (at. No. < 21) is:
a) Pure p
b) sp-hybrid
c) sp²-hybrid
d) sp³-hybrid

Answer: c) sp²-hybrid (Trigonal planar, symmetrical)

220. Which combination of atoms can form a polar covalent bond?
a) H and H
b) H and Br
c) N and N
d) Na and Br

Answer: b) H and Br (Different electronegativities, non-metal + non-metal)

221. The bond strength in O₂⁺, O₂, O₂⁻ and O₂²⁻ follows the order:
a) O₂²⁻ > O₂⁻ > O₂ > O₂⁺
b) O₂⁺ > O₂ > O₂⁻ > O₂²⁻
c) O₂ > O₂⁻ > O₂²⁻ > O₂⁺
d) O₂⁻ > O₂²⁻ > O₂⁺ > O₂

Answer: b) O₂⁺ > O₂ > O₂⁻ > O₂²⁻ (Bond strength ∝ bond order)

222. The shape of XeF₄ molecule and hybridisation of xenon in it are
a) Tetrahedral and sp³
b) Square planar and dsp²
c) Square planar and sp³d²
d) Octahedral and sp³d²

Answer: c) Square planar and sp³d²

223. In H₂⁻ ion, the bond order is:
a) Zero
b) 1/2
c) -1/2
d) 1

Answer: b) 1/2

224. H-bonding is not present in:
a) Glycerine
b) Water
c) H₂S
d) HF

Answer: c) H₂S (Sulphur is less electronegative, no H-bonding)

225. In which of the following gaseous molecules, the ionic character of the covalent bond is greatest?
a) HCl
b) HBr
c) HI
d) HF

Answer: d) HF (Highest electronegativity difference)

226. The angle between the overlapping of one s-orbital and one p-orbital is:
a) 180°
b) 120°
c) 109°28′
d) 120°60′

Answer: c) 109°28′ (sp³)

228. Which is the correct statement about σ and π molecular orbitals?
a) (i) only
b) (ii) and (iii) only
c) (iii) only
d) (ii) only

Answer: b) (ii) and (iii) only

229. Among the following statement, the correct statement about PH₃ and NH₃ is:
a) NH₃ is a better electron donor because the lone pair of electron occupies spherical s-orbital and is less directional
b) PH₃ is a better electron donor because the lone pair of electron occupies sp³-orbital and is more directional
c) NH₃ is a better electron donor because the lone pair of electron occupies sp³-orbital and more directional
d) PH₃ is a better electron donor because the lone pair of electron occupies spherical s-orbital and is less directional

Answer: c) NH₃ is a better electron donor because the lone pair of electron occupies sp³-orbital and more directional

230. Which is expected to have linear structure?
a) SO₂
b) CO₂
c) CO₃²⁻
d) SO₄²⁻

Answer: b) CO₂

231. The bond angle in PH₃ is:
a) Much lesser than NH₃
b) Equal to that in NH₃
c) Much greater than in NH₃
d) Slightly more than in NH₃

Answer: a) Much lesser than NH₃ (PH₃ ~93°, NH₃ ~107°)

232. Carnallite in solution in water shows the properties of
a) K⁺, Mg²⁺, Cl⁻
b) K⁺, Cl⁻, SO₄²⁻, Br⁻
c) K⁺, Mg²⁺, CO₃²⁻
d) K⁺, Mg²⁺, Cl⁻, Br⁻

Answer: a) K⁺, Mg²⁺, Cl⁻ (Carnallite = KCl·MgCl₂·6H₂O)

233. A simple example of a coordinate covalent bond is exhibited by
a) HCl
b) NH₃
c) C₂H₂
d) H₂SO₄

Answer: d) H₂SO₄ (Has coordinate bonds in its structure)

234. In the series ethane, ethylene and acetylene, the C-H bond energy is:
a) The same in all the three compounds
b) Greatest in ethane
c) Greatest in ethylene
d) Greatest in acetylene

Answer: d) Greatest in acetylene (More s-character, stronger bond)

235. In which molecule the van der Waals force is likely to be the most important in determining the m.p. and b.p.?
a) Br₂
b) CO
c) H₂S
d) HCl

Answer: a) Br₂ (Non-polar, only van der Waals forces)

236. Identify the wrong statement in the following:
a) Atomic radius of the elements increases as one moves down the first group
b) Atomic radius decreases across from left to right in the 2nd period
c) Amongst isoelectronic species, smaller the positive charge on the cation, smaller is the ionic radius
d) Amongst isoelectronic species, greater the negative charge on the anion, larger is the ionic radius

Answer: c) Smaller the positive charge, larger the ionic radius

238. Dipole moment is shown by
a) cis-1,2-dichloro ethane
b) trans-1,2-dichloro ethane
c) trans-1,2-dichloro-2-pentene
d) Both (a) and (c)

Answer: a) cis-1,2-dichloro ethane

239. Compounds formed by sp³d²-hybridization will have configuration:
a) Square planar
b) Octahedral
c) Trigonal bipyramidal
d) Pentagonal bipyramidal

Answer: b) Octahedral

240. In which molecule are all atoms coplanar?
a) PF₃
b) NH₃
c) BF₃
d) CH₄

Answer: c) BF₃ (Trigonal planar)

241. The AsF₅ molecule is trigonal bipyramidal. The hybrid orbitals used by the As atoms for bonding are
a) dₓ²₋ᵧ², d₂², s, pₓ, pᵧ
b) dₓᵧ, s, pₓ, pᵧ, p₂
c) s, pₓ, pᵧ, p₂, d₂²
d) dₓ²₋ᵧ², s, pₓ, pᵧ

Answer: c) s, pₓ, pᵧ, p₂, d₂²

242. The bond order of N₂⁺ is
a) 1.5
b) 3.0
c) 2.5
d) 2.0

Answer: c) 2.5 (N₂ has BO=3, N₂⁺ has BO=2.5)

243. CO₂ is isostructural with
a) C₂H₂
b) SnCl₂
c) NO₂
d) MgCl₂

Answer: a) C₂H₂ (Both linear)

244. The compound with the maximum dipole moment among the following is:
a) p-dichlorobenzene
b) m-dichlorobenzene
c) o-dichlorobenzene
d) Carbon tetrachloride

Answer: c) o-dichlorobenzene (Highest dipole moment among isomers)

245. Which of the following bonds require the largest amount of energy to dissociate?
a) H-H bond in H₂
b) C-H bond in CH₄
c) N≡N bond in N₂
d) O=O bond in O₂

Answer: c) N≡N bond in N₂ (Strongest triple bond, 945 kJ/mol)

247. The type of hybridisation in XeF₄ is
a) dsp²
b) sp³d
c) sp³d²
d) sp³d³

Answer: c) sp³d²

248. What bond order does Li₂ have?
a) 3
b) 1
c) 2
d) 0

Answer: b) 1

249. Which have zero dipole moment?
a) 1,1-dichloroethene
b) Cis-1,2-dichloroethene
c) Trans-1,2-dichloroethene
d) None of the above

Answer: c) Trans-1,2-dichloroethene (Symmetrical, zero dipole moment)

250. Strongest bond is formed by the head on overlapping of:
a) 2s-and 2p-orbitals
b) 2p- and 2p-orbitals
c) 2s- and 2s-orbitals
d) All of these

Answer: c) 2s- and 2s-orbitals (Maximum overlap)

251. Hybridization state of I in ICl₂⁺ is :
a) dsp²
b) sp
c) sp²
d) sp³

Answer: c) sp²

252. Arrange the following compound in order of increasing dipole moment: Toluene (I), m-dichlorobenzene (II), o-dichlorobenzene (III), p-dichlorobenzene (IV)
a) I < IV < II < III
b) IV < I < II < III
c) IV < I < III < II
d) IV < II < I < III

Answer: a) I < IV < II < III

253. Which has maximum covalent character?
a) SiCl₄
b) MgCl₂
c) NaCl
d) AlCl₃

Answer: a) SiCl₄ (Highest charge density on cation, most covalent)

254. Which species does not exist?
a) (SnCl₆)²⁻
b) (GeCl₆)²⁻
c) (CCl₆)²⁻
d) (SiCl₆)²⁻

Answer: c) (CCl₆)²⁻ (Carbon cannot expand octet)

255. Among the following which has the highest cation to anion size ratio?
a) CsI
b) CsF
c) LiF
d) NaF

Answer: b) CsF (Largest cation, smallest anion)

256. The dipole moment of HBr is 1.6×10⁻³⁰ C-m and interatomic spacing is 1 Å. The % ionic character of HBr is
a) 7
b) 10
c) 15
d) 27

Answer: b) 10

257. When an element of very low ionisation potential is allowed to react with an element of very high electron affinity, we get:
a) A weak ionic bond
b) A strong ionic bond
c) A polar covalent bond
d) No bond

Answer: b) A strong ionic bond

258. Ionization potential is lowest for:
a) Halogens
b) Inert gases
c) Alkaline earth metals
d) Alkali metals

Answer: d) Alkali metals

259. The orbitals of same energy level providing the most efficient overlapping are:
a) sp³-sp³
b) sp-sp
c) sp²-sp²
d) All of these

Answer: b) sp-sp (Maximum s-character, strongest overlap)

260. The covalent compound HCl has the polar character because:
a) The electronegativity of hydrogen is greater than that of chlorine
b) The electronegativity of hydrogen is equal to that of chlorine
c) The electronegativity of chlorine is greater than that of hydrogen
d) Hydrogen and chlorine are gases

Answer: c) The electronegativity of chlorine is greater than that of hydrogen

261. Identify the non-polar molecule in the set HCl, HF, H₂, HBr
a) H₂
b) HCl
c) HF, HBr
d) HBr

Answer: a) H₂

262. Which one of the following compounds has sp² hybridisation?
a) CO₂
b) SO₂
c) N₂O
d) CO

Answer: b) SO₂

263. The increasing order of the ionic radii of the given isoelectronic species is:
a) S²⁻, Cl⁻, Ca²⁺, K⁺
b) Ca²⁺, K⁺, Cl⁻, S²⁻
c) K⁺, S²⁻, Ca²⁺, Cl⁻
d) Cl⁻, Ca²⁺, K⁺, S²⁻

Answer: b) Ca²⁺, K⁺, Cl⁻, S²⁻

264. Which cannot exist on the basis of M.O. theory?
a) C₂
b) He₂⁺
c) H₂⁺
d) He₂

Answer: d) He₂ (BO=0)

265. Which of the following does not involve covalent bond?
a) PH₃
b) CsF
c) HCl
d) H₂S

Answer: b) CsF (Ionic bond)

267. The electronegativity of A and B are 1.20 and 4.0 respectively. Therefore, ionic character in A-B bond will be
a) 50%
b) 43%
c) 53.3%
d) 72.23%

Answer: d) 72.23%

268. During the formation of a chemical bond
a) Electron-electron repulsion becomes more than nucleus-electron repulsion
b) Energy of the system does not change
c) Energy increases
d) Energy decreases

Answer: d) Energy decreases

269. The number of ions formed when a molecule of K₄Fe(CN)₆ dissociates is:
a) 4
b) 5
c) 6
d) 2

Answer: b) 5 (4K⁺ + [Fe(CN)₆]⁴⁻)

270. Pair of species having identical shapes for molecules is
a) CF₄, SF₄
b) BF₃, PCl₃
c) XeF₂, CO₂
d) PF₅, IF₇

Answer: c) XeF₂, CO₂ (Both linear)

271. An example of a polar covalent compound is
a) KCl
b) NaCl
c) CCl₄
d) HCl

Answer: d) HCl

272. Which is not an exception to octet rule?
a) BF₃
b) SnCl₄
c) BeI₂
d) ClO₂

Answer: b) SnCl₄ (Follows octet rule)

274. Which of the following species has a bond order other than 3?
a) CO
b) CN
c) NO⁺
d) O₂⁺

Answer: d) O₂⁺ (BO=2.5)

275. Which of the following is planar?
a) XeF₂
b) XeO₂F₂
c) XeO₂F₂
d) XeF₄

Answer: d) XeF₄ (Square planar)

276. Among the following species, identify the pair having same bond order: CN⁻, O₂⁻, NO⁺, CN⁺
a) CN⁻ and O₂⁻
b) O₂⁻ and NO⁺
c) CN⁻ and NO⁺
d) CN⁻ and CN⁺

Answer: c) CN⁻ and NO⁺ (Both BO=3)

277. The bond angle and dipole moment of water respectively, are
a) 109.5°, 1.84 D
b) 107.5°, 1.56 D
c) 104.5°, 1.84 D
d) 102.5°, 1.56 D

Answer: c) 104.5°, 1.84 D

278. The correct order of increasing bond angles in the following species is:
a) Cl₂O < ClO₂ < ClO₂⁻
b) ClO₂ < Cl₂O < ClO₂⁻
c) Cl₂O < ClO₂⁻ < ClO₂
d) ClO₂⁻ < Cl₂O < ClO₂

Answer: a) Cl₂O < ClO₂ < ClO₂⁻

279. Which compound shows hydrogen bonding?
a) RCH₂NHCH₃
b) RCH₂CHO
c) C₂H₆
d) HCl

Answer: a) RCH₂NHCH₃ (Has N-H bond)

280. Chlorine atom differs from chloride ion in the number of:
a) Protons
b) Neutrons
c) Electrons
d) Protons and electrons

Answer: c) Electrons (Cl has 17, Cl⁻ has 18)

281. What is the reason for unusual high b.p. of water?
a) Due to the presence of H⁺ and OH⁻ ions in water
b) Due to dipole-dipole interactions
c) Due to London forces
d) Strong London Forces

Answer: b) Due to dipole-dipole interactions

282. The increasing order of the first ionization enthalpies of the elements B, P, S and F (lower first) is:
a) F < S < P < B
b) P < S < B < F
c) B < P < S < F
d) B < S < P < F

Answer: d) B < S < P < F

283. The IP₁, IP₂, IP₃, IP₄, and IP₅ of an element are 7.1, 14.3, 34.5, 46.8, 162.2 eV respectively. The element is likely to be:
a) Na
b) Si
c) F
d) Ca

Answer: b) Si (Large jump after 4th ionization indicates 4 valence electrons)

284. Which of the following is paramagnetic?
a) B₂
b) C₂
c) N₂
d) F₂

Answer: a) B₂ (Has 2 unpaired electrons)

285. Ionization potential of Na would be numerically the same as:
a) Electron affinity of Na⁺
b) Electron affinity of Na
c) Ionization potential of Na⁺
d) None of these

Answer: a) Electron affinity of Na⁺

286. Which one of the following conversions involve change in both hybridisation and shape?
a) CH₄ → C₂H₆
b) NH₃ → NH₄⁺
c) BF₃ → BF₄⁻
d) H₂O → H₃O⁺

Answer: c) BF₃ → BF₄⁻ (sp² to sp³, planar to tetrahedral)

287. According to MO theory,
a) O₂⁺ is paramagnetic and bond order greater than O₂
b) O₂⁺ is paramagnetic and bond order less than O₂
c) O₂⁺ is diamagnetic and bond order is less than O₂
d) O₂⁺ is diamagnetic and bond order is more than O₂

Answer: a) O₂⁺ is paramagnetic and bond order greater than O₂

288. If the molecule of HCl were totally polar, the expected value of dipole moment is 6.12 D, but the experimental value was 1.03 D. Calculate the percentage ionic character
a) 17
b) 83
c) 50
d) Zero

Answer: a) 17 (1.03/6.12 × 100 = 16.8%)

289. The order of first electron affinity of O, S and Se is:
a) O > S > Se
b) S > O > Se
c) Se > O > S
d) Se > S > O

Answer: b) S > O > Se

290. The nodal plane in the π-bond of ethane is located in:
a) The molecular plane
b) A plane parallel to the molecular plane
c) A plane perpendicular to the molecular plane which bisects the carbon-carbon σ-bond at right angle
d) A plane perpendicular to the molecular plane which contains the carbon-carbon σ-bond

Answer: c) A plane perpendicular to the molecular plane which bisects the carbon-carbon σ-bond at right angle

291. The correct electronegativity order is:
a) C, N, Si, P
b) N, Si, C, P
c) Si, P, C, N
d) P, Si, N, C

Answer: c) Si, P, C, N (Increasing electronegativity)

292. The pair of species having identical shapes for molecules of both species is
a) CF₄, SF₄
b) XeF₂, CO₂
c) BF₃, PCl₃
d) PF₅, IF₅

Answer: b) XeF₂, CO₂ (Both linear)

293. Amongst the following, the molecule that is linear is
a) SO₂
b) CO₂
c) ClO₂
d) NO₂

Answer: b) CO₂

294. Using MO theory predict which of the following species has the shortest bond length?
a) O₂²⁺
b) O₂⁺
c) O₂⁻
d) O₂²⁻

Answer: a) O₂²⁺ (Highest BO=3, shortest bond)

295. The hybridisation of carbon atom in benzene is?
a) sp
b) sp²
c) sp³
d) dsp²

Answer: b) sp²

296. Bond angle between two hybrid orbitals is 105°. Hybrid character orbital is:
a) Between 20-21%
b) Between 19-20%
c) Between 21-22%
d) Between 22-23%

Answer: c) Between 21-22%

297. KF combines with HF to form KHF₂. The compound contains the species:
a) K⁺, F⁻ and H⁺
b) K⁺, F⁻ and HF
c) K⁺ and [HF₂]⁻
d) [KHF]⁺ and F⁻

Answer: c) K⁺ and [HF₂]⁻

298. σ-hydroxy benzaldehyde, although contains enolic group but does not give test of group with FeCl₃ because:
a) It is steam volatile
b) Of intermolecular H-bonding
c) Of intramolecular H-bonding
d) All of the above

Answer: c) Of intramolecular H-bonding

299. Iron is tougher than sodium because:
a) Iron atom is smaller
b) Iron atoms are more closely packed
c) Metallic bonds are stronger in iron
d) None of the above

Answer: c) Metallic bonds are stronger in iron

300. Correct order of bond angles in NH₃, PCl₃ and BCl₃ is
a) PCl₃ > NH₃ > BCl₃
b) NH₃ > BCl₃ > PCl₃
c) NH₃ > PCl₃ > BCl₃
d) BCl₃ > NH₃ > PCl₃

Answer: d) BCl₃ > NH₃ > PCl₃

301. The number of π-bonds present in propyne is
a) 4
b) 1
c) 3
d) 2

Answer: d) 2 (Propyne: CH₃-C≡CH has 2 π bonds)

302. A bond with maximum covalent character between non-metallic elements is formed:
a) Between identical atoms
b) Between chemically similar atoms
c) Between atoms of widely different electronegativities
d) Between atoms of the same size

Answer: a) Between identical atoms (Non-polar covalent, maximum covalent character)

303. The compound in which underlined carbon uses only its sp³ hybrid orbitals for bond formation is
a) CH₃COOH
b) CH₃CONH₂
c) CH₃CH₂OH
d) CH₂CH=CH₂

Answer: c) CH₃CH₂OH (Both carbons sp³)

304. Consider compounds (i) chloroethene (ii) benzene (iii) 1,3-butadiene (iv) 1,3,5-hexatriene. All carbon atoms are sp² hybridised in
a) (i), (ii), (iv) only
b) (i), (ii) only
c) (i), (ii), (iii) only
d) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: a) (i), (ii), (iv) only

305. When ionic compounds get dissolved in water:
a) They involve heat changes
b) Inter-ionic attraction is reduced
c) Ions show dipole-ion attraction with water molecules
d) All are correct

Answer: d) All are correct

306. Pick the odd one out (The one having zero dipole moment):
a) NH₃
b) H₂O
c) BCl₃
d) SO₂

Answer: c) BCl₃ (Zero dipole moment, trigonal planar)

307. Which of the following shows minimum bond angle?
a) H₂O
b) H₂Se
c) H₂S
d) H₂Te

Answer: d) H₂Te (Smallest bond angle, ~90°)

308. Among the following isostructural compounds, identify the compound which has the highest lattice energy
a) LiF
b) LiCl
c) NaCl
d) MgO

Answer: d) MgO (Highest charges, small size)

309. Which species is diamagnetic in nature?
a) He₂⁺
b) H₂
c) H₂⁺
d) H₂⁻

Answer: b) H₂ (All electrons paired)

310. Which of the following compounds would have the highest boiling point?
a) CH₃CH₂CH₂CH₃
b) CH₃NH₂
c) CH₃OH
d) CH₂F₂

Answer: c) CH₃OH (Strong H-bonding)

311. Hybridisation of central atom in NF₃ is
a) sp³
b) sp
c) sp²
d) dsp²

Answer: a) sp³

312. Which of the compounds has highest boiling point?
a) Acetone
b) Diethyl ether
c) Methanol
d) Ethanol

Answer: d) Ethanol (Strongest H-bonding among these)

313. The number and type of bonds between two carbon atoms in CaC₂ are:
a) One sigma (σ) and one pi (π)-bond
b) One sigma (σ) and two pi (π)-bonds
c) One sigma (σ) and one and a half pi (π)-bond
d) One sigma (σ) bond

Answer: b) One sigma (σ) and two pi (π)-bonds (C≡C triple bond)

314. Which of the following hydrogen bonds are strongest in vapour phase?
a) HF—HF
b) HF—HCl
c) HCl—HCl
d) HF—HI

Answer: a) HF—HF (Strongest H-bond)

315. The bond angle and hybridization in ether (CH₃OCH₃) is:
a) 106°51′, sp³
b) 104°31′, sp³
c) 110°, sp³
d) None of these

Answer: c) 110°, sp³

316. Which has the highest bond energy?
a) Hydrogen bond
b) Triple bond
c) Double bond
d) Single bond

Answer: b) Triple bond

317. Among the following compounds the one that is polar and has central atom with sp²-hybridisation is:
a) H₂CO₃
b) SiF₄
c) BF₃
d) HClO₂

Answer: a) H₂CO₃ (Polar, central C sp²)

318. The incorrect statement among the following is:
a) The first ionization potential of Al is less than the first ionization potential of Mg
b) The second ionization potential of Mg is greater than the second ionization potential of Na
c) The first ionization potential of Na is less than the first ionization potential of Mg
d) The third ionization potential of Mg is greater than the third ionization potential of Al

Answer: b) The second ionization potential of Mg is greater than the second ionization potential of Na (Actually Mg has higher IP₂ than Na)

320. The number of electrons in the valence shell of sulphur in SF₆ is
a) 12
b) 10
c) 8
d) 11

Answer: a) 12 (Expanded octet)

321. Acetic acid exists as dimer in benzene due to:
a) Condensation reaction
b) Hydrogen bonding
c) Presence of carboxyl group
d) Presence of hydrogen atom at α-carbon

Answer: b) Hydrogen bonding

322. The correct order of hybridization of the central atom in the following species NH₃, [PtCl₄]²⁻, PCl₅ and BCl₃ is:
a) dsp², dsp³, sp², sp³
b) sp³, dsp², dsp³, sp²
c) dsp², sp², sp³, dsp³
d) dsp², sp³, sp², dsp³

Answer: b) sp³, dsp², dsp³, sp²

323. Chemical bond formation takes place when?
a) Energy is absorbed
b) Forces of attraction overcome forces of repulsion
c) Forces of repulsion overcome forces of attraction
d) Forces of attraction are equal to forces of repulsion

Answer: b) Forces of attraction overcome forces of repulsion

324. NH₃ has higher boiling point than expected, because:
a) With water it forms NH₄OH
b) It has strong intermolecular hydrogen bonds
c) It has strong intermolecular covalent bonds
d) Its density decreases in freezing

Answer: b) It has strong intermolecular hydrogen bonds

336. The half of the difference between the number of electrons in bonding molecular orbitals and antibonding molecular orbitals is known as:
a) Bond order
b) Proton order
c) Molecular order
d) Electron order

Answer: a) Bond order

337. Which of the following set contains species having same angle around the central atom?
a) SF₄, CH₄, NH₃
b) NF₃, BCl₃, NH₃
c) BF₃, NF₃, AlCl₃
d) BF₃, BCl₃, BBr₃

Answer: d) BF₃, BCl₃, BBr₃ (All trigonal planar, 120°)

338. At ordinary temperature and pressure, among halogens, chlorine is gas, bromine is liquid and iodine is solid. This is because:
a) The specific heat is in the order Cl₂ > Br₂ > I₂
b) Intermolecular forces among molecules of chlorine are the weakest and those in iodine are the strongest
c) The order of density is I₂ > Br₂ > Cl₂
d) The order of stability is Cl₂ > Br₂ > I₂

Answer: b) Intermolecular forces among molecules of chlorine are the weakest and those in iodine are the strongest

339. Which of the following has lowest bond angle?
a) BeF₂
b) H₂O
c) NH₃
d) CH₄

Answer: b) H₂O (104.5°, lowest among these)

340. Which of the following has shortest carbon-carbon bond length?
a) C₆H₆
b) C₂H₆
c) C₂H₄
d) C₂H₂

Answer: d) C₂H₂ (Triple bond, shortest)

341. Which one of the following constitutes a group of the isoelectronic species?
a) C₂²⁻, O₂²⁺, CO, NO
b) NO⁺, C₂²⁻, CN⁻, N₂
c) CN⁻, N₂, O₂²⁻, CO₃²⁻
d) N₂, O₂⁻, NO⁺, CO

Answer: b) NO⁺, C₂²⁻, CN⁻, N₂ (All have 14 electrons)

342. The sp³d² hybridisation of central atom of a molecule would lead to
a) Square planar geometry
b) Tetrahedral geometry
c) Trigonal bipyramidal geometry
d) Octahedral geometry

Answer: d) Octahedral geometry

343. Methanol and ethanol are miscible in water due to:
a) Covalent character
b) Hydrogen bonding character
c) Oxygen bonding character
d) None of the above

Answer: b) Hydrogen bonding character

344. The shape of ClF₃ is
a) Distorted T-shape
b) Pyramidal
c) Tetrahedral
d) Trigonal planar

Answer: a) Distorted T-shape

345. Which are true statements among the following? (1) PH₅ and BiCl₅ do not exist (2) pπ-dπ bonds are present in SO₂ (3) Electrons travel with speed of light (4) SeF₄ and CH₄ has same shape (5) I₃⁺ has bent geometry
a) 1,3
b) 1,2,5
c) 1,3,5
d) 1,2,4

Answer: b) 1,2,5

346. The actual geometry of NO₂⁻ is
a) Planar
b) Linear
c) V-shape
d) Tetrahedral

Answer: c) V-shape (Bent)

347. Which has the lowest anion to cation size ratio?
a) LiF
b) NaF
c) CsI
d) CsF

Answer: d) CsF (Largest cation, smallest anion)

348. The energy change accompanying the process Na⁺(g) + Cl⁻(g) → NaCl(s) is:
a) Hydration energy
b) Ionization energy
c) Electron affinity
d) Lattice energy

Answer: d) Lattice energy

349. Which of the following has covalent bond?
a) Na₂S
b) AlCl₃
c) NaH
d) MgCl₂

Answer: b) AlCl₃ (Covalent, especially in anhydrous form)

350. The correct order in which the O-O bond length increases in the following is
a) O₂ < O₃ < H₂O₂
b) H₂O₂ < O₃ < O₂
c) O₃ < O₂ < H₂O₂
d) O₂ < H₂O₂ < O₃

Answer: a) O₂ < O₃ < H₂O₂

351. N₂ is less reactive than CN⁻ due to
a) Difference in spin quantum number
b) Presence of more electrons in orbitals
c) Absence of dipole moment
d) None of the above

Answer: c) Absence of dipole moment

352. According to molecular orbital theory for O₂⁺
a) Bond order is less than O₂ and O₂⁺ is paramagnetic
b) Bond order is more than O₂ and O₂⁺ is paramagnetic
c) Bond order is less than O₂ and O₂⁺ is diamagnetic
d) Bond order is more than O₂ and O₂⁺ is diamagnetic

Answer: b) Bond order is more than O₂ and O₂⁺ is paramagnetic

353. As compared to covalent compounds, electrovalent compounds generally have:
a) Low melting points and low boiling points
b) High melting points and high boiling points
c) Low melting points and high boiling points
d) High melting points and low boiling points

Answer: b) High melting points and high boiling points

354. Which is present in peroxides?
a) O₂
b) O²⁻
c) O₂²⁻
d) O₂⁻

Answer: c) O₂²⁻

355. Two hybrid orbitals have a bond angle of 120°. The percentage of s-character in the hybrid orbital is nearly
a) 25%
b) 33%
c) 50%
d) 66%

Answer: b) 33% (sp² = 1/3 s-character = 33.3%)

356. Which molecule is T-shaped?
a) BeF₂
b) BCl₃
c) NH₃
d) ClF₃

Answer: d) ClF₃

357. Which of the following is paramagnetic?
a) O₂
b) CN⁻
c) CO
d) NO⁺

Answer: a) O₂

358. Dipole moment is highest for:
a) CHCl₃
b) CH₄
c) CHF₃
d) CCl₄

Answer: c) CHF₃ (Highest dipole moment among these)

359. Which will not conduct electricity?
a) Aqueous KOH solution
b) Fused NaCl
c) Graphite
d) KCl in solid state

Answer: d) KCl in solid state (No free ions)

360. The ionization potential order for which set is correct?
a) Li > K > Cs
b) B > Li > K
c) Cs > Li > B
d) Cs < Li < K

Answer: a) Li > K > Cs

361. The bond that determines the secondary structure of a protein is:
a) Coordinate bond
b) Covalent bond
c) Hydrogen bond
d) Ionic bond

Answer: c) Hydrogen bond

362. Molecular orbital theory was developed mainly by
a) Pauling
b) Mulliken
c) Thomson
d) Pauling and Slater

Answer: b) Mulliken

363. Which species has lone pair on central atom?
a) CCl₄
b) CH₄
c) NH₄⁺
d) H₂O

Answer: d) H₂O

364. In which of the following molecules/ions are all the bonds not equal?
a) SF₄
b) SiF₄
c) XeF₄
d) BF₄⁻

Answer: a) SF₄ (See-saw, bonds not equivalent)

365. Super octet molecule is:
a) ClF₃
b) PCl₃
c) NH₃
d) None of these

Answer: a) ClF₃ (Has 10 electrons around Cl)

366. The number of unpaired electrons in a paramagnetic diatomic molecule of an element with atomic number 16 is:
a) 4
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: c) 2 (S₂ has 2 unpaired electrons)

367. Which of the following statement is not correct?
a) Hybridisation is the mixing of atomic orbitals prior to their combining into molecular orbitals
b) sp² hybrid orbitals are formed from two p-atomic orbitals and one s-orbital
c) d²sp³ hybrid orbitals are directed towards the corners of a regular octahedron
d) dsp³ hybrid orbitals are all at 90° to one another

Answer: d) dsp³ hybrid orbitals are all at 90° to one another (Actually sp³d has 90° and 120° angles)

368. Which statement is correct?
a) Pi-bond always exists with sigma-bond
b) Pi-bond can exist independently
c) Sigma-bond is weaker than pi-bond
d) Pi-bond is less reactive than sigma-bond

Answer: a) Pi-bond always exists with sigma-bond

369. Which of the following pair has same structure?
a) PCl₅ and SF₆
b) SO₂ and NH₃
c) PH₃ and BCl₃
d) NH₄⁺ and SO₄²⁻

Answer: d) NH₄⁺ and SO₄²⁻ (Both tetrahedral)

370. Which of the following has dipole moment?
a) CO₂
b) p-dichlorobenzene
c) NH₃
d) CH₄

Answer: c) NH₃ (Pyramidal, polar)

371. Which one of the following is highest melting halide?
a) AgCl
b) AgBr
c) AgF
d) AgI

Answer: c) AgF (Most ionic, highest melting point)

372. The hybridisation state of central atom in PCl₅ is
a) sp³d
b) sp³d²
c) sp³
d) d²sp³

Answer: a) sp³d

373. The correct order of increasing bond angles in the following triatomic species is:
a) NO₂⁻ < NO₂ < NO₂⁺
b) NO₂⁺ < NO₂ < NO₂⁻
c) NO₂⁺ < NO₂⁻ < NO₂
d) NO₂⁻ < NO₂⁺ < NO₂

Answer: a) NO₂⁻ < NO₂ < NO₂⁺

374. K⁺, Cl⁻, Ca²⁺, S²⁻ ions are isoelectronic. The decreasing order of their size is:
a) S²⁻ > Cl⁻ > K⁺ > Ca²⁺
b) Ca²⁺ > K⁺ > Cl⁻ > S²⁻
c) K⁺ > Cl⁻ > Ca²⁺ > S²⁻
d) Cl⁻ > S²⁻ > Ca²⁺ > K⁺

Answer: a) S²⁻ > Cl⁻ > K⁺ > Ca²⁺

375. As the s-character of hybridization orbitals increases, the bond angle:
a) Increases
b) Decreases
c) Does not change
d) Becomes zero

Answer: a) Increases

376. AlCl₃ is covalent while AlF₃ is ionic. This fact can be justified on the basis of
a) Valence bond theory
b) Crystal structure
c) Lattice energy
d) Fajan rule

Answer: d) Fajan rule

377. Which one of the following is a correct set with respect to molecule, hybridisation and shape?
a) BeCl₂, sp², linear
b) BeCl₂, sp², triangular planar
c) BCl₃, sp², triangular planar
d) BCl₃, sp³, tetrahedral

Answer: c) BCl₃, sp², triangular planar

378. In BrF₃ molecule, the lone pairs occupy equatorial positions to minimize
a) Lone pair-bond pair repulsion only
b) Bond pair-bond pair repulsion only
c) Lone pair-lone pair repulsion and lone pair-bond pair repulsion
d) Lone pair-lone pair repulsion only

Answer: c) Lone pair-lone pair repulsion and lone pair-bond pair repulsion

379. The correct order of decreasing polarity is
a) HF > SO₂ > H₂O > NH₃
b) HF > H₂O > SO₂ > NH₃
c) HF > NH₃ > SO₂ > H₂O
d) H₂O > NH₃ > SO₂ > HF

Answer: b) HF > H₂O > SO₂ > NH₃

389. The compounds have been arranged in order of their increasing thermal stabilities. Identify the correct order: K₂CO₃ (I), MgCO₃ (II), CaCO₃ (III), BeCO₃ (IV)
a) I < II < III < IV
b) IV < II < III < I
c) IV < II < I < III
d) II < IV < III < I

Answer: b) IV < II < III < I

390. Which of the following will show least dipole moment?
a) Ethane
b) Ether
c) Ethanol
d) Water

Answer: a) Ethane (Zero dipole moment)

391. Which has the minimum bond energy?
a) H-Br
b) H-I
c) I-I
d) H-H

Answer: c) I-I (Weakest bond among these)

392. The polarising ability of which one of the following is highest?
a) Small highly positive ion
b) Large positive ion
c) Small highly negative ion
d) Large negative ion

Answer: a) Small highly positive ion

393. Which is expected to show paramagnetism?
a) ClO₂
b) SO₂
c) CO₂
d) SiO₂

Answer: a) ClO₂ (Has unpaired electron)

394. Highest covalent character is found in which of the following?
a) CaF₂
b) CaCl₂
c) CaI₂
d) CaBr₂

Answer: c) CaI₂ (Largest anion, most covalent)

395. The molecule which has zero moment is
a) CH₃Cl
b) NF₃
c) BF₃
d) ClO₂

Answer: c) BF₃ (Zero dipole moment)

396. Hydrogen bond is strongest in
a) S-H···O
b) O-H···S
c) F-H···F
d) O-H···N

Answer: c) F-H···F (Strongest H-bond)

397. The only molecule having dipole moment is
a) 2,2-dimethylpropane
b) trans-2-pentene
c) trans-3-hexene
d) 2,2,3,3-tetramethylbutane

Answer: b) trans-2-pentene (Has dipole moment due to unsymmetrical structure)

402. Which is not characteristic of π-bond?
a) π-bond is formed when a sigma bond already formed
b) π-bond is formed from hybrid orbitals
c) π-bond may be formed by the overlapping of p-orbitals
d) π-bond results from lateral overlap of atomic orbitals

Answer: b) π-bond is formed from hybrid orbitals

403. A molecule in which sp²-hybrid orbitals are used by the central atom in forming covalent bond is:
a) He₂
b) SO₂
c) PCl₅
d) N₂

Answer: b) SO₂

404. Which species has the highest bond order?
a) O₂
b) O₂²⁻
c) N₂
d) Both O₂ and O₂²⁻

Answer: c) N₂ (BO=3)

405. Molecular shapes of SF₄, CF₄, XeF₄ are
a) The same with 2, 0 and 1 lone pair of electron respectively
b) The same with 1, 1 and 1 lone pair of electrons respectively
c) Different with 0, 1 and 2 lone pair of electrons respectively
d) Different with 1, 0 and 2 lone pair of electrons respectively

Answer: d) Different with 1, 0 and 2 lone pair of electrons respectively

406. The correct sequence of hybridisation of methane, ethene and acetylene is
a) sp, sp², sp³
b) sp², sp³, sp
c) sp³, sp², sp
d) sp³, sp, sp²

Answer: c) sp³, sp², sp

407. The nature of the bond in diamond is
a) Ionic
b) Covalent
c) Metallic
d) Coordinate covalent

Answer: b) Covalent

408. The set representing the correct order of first ionization potential is:
a) K > Na > Li
b) Be > Mg > Ca
c) B > C > N
d) Ge > Si > C

Answer: b) Be > Mg > Ca

409. Amongst the following, the molecule that is linear is
a) SO₂
b) BeH₂
c) ClO₂
d) NO₂

Answer: b) BeH₂ (Linear, sp hybridized)

410. Which of the following species does not exist under normal conditions?
a) Be²⁺
b) Be₂
c) B₂
d) Li₂

Answer: b) Be₂ (BO=0)

411. How many σ and π-bonds are present in toluene?
a) 3π + 8σ
b) 3π + 10σ
c) 3π + 15σ
d) 6π + 3σ

Answer: c) 3π + 15σ

412. Octet rule is not valid for the molecule:
a) CO₂
b) H₂O
c) O₂
d) CO

Answer: d) CO (Has coordinate bond, formal charges)

413. CO₂ has the same geometry as:
a) A and C
b) B and D
c) A and D
d) C and D

Answer: c) A and D (HgCl₂ and C₂H₂ both linear)

420. In a crystal, the atoms are located at the positions of:
a) Maximum potential energy
b) Minimum potential energy
c) Zero potential energy
d) Infinite potential energy

Answer: b) Minimum potential energy

421. Which substance has the greatest ionic character?
a) Cl₂O
b) NCl₃
c) PbCl₂
d) BaCl₂

Answer: d) BaCl₂ (Largest cation, most ionic)

422. The conductivity of the metal decreases with increase in temperature because
a) The kinetic energy of the electron increases
b) The movement of electrons becomes haphazard
c) The kernels start vibrating
d) The metal becomes hot and starts emitting radiations

Answer: c) The kernels start vibrating

423. Which when dissolved in water forms a non-conducting solution?
a) Chile salt petre
b) Potash alum
c) Green vitriol
d) Ethyl alcohol

Answer: d) Ethyl alcohol (Non-electrolyte)

424. Which bond is more polar?
a) Cl-Cl
b) N-F
c) C-F
d) O-F

Answer: c) C-F (Highest electronegativity difference)

425. The pairs of bases in DNA are held together by:
a) Hydrogen bonds
b) Ionic bonds
c) Phosphate groups
d) Deoxyribose groups

Answer: a) Hydrogen bonds

426. Which of the following has highest bond angle?
a) H₂O
b) H₂S
c) NH₃
d) PH₃

Answer: c) NH₃ (107°, highest among these)

427. The compound in which carbon atom uses only sp³-hybrid orbitals for bond formation is
a) HCOOH
b) NH₂CONH₂
c) (CH₃)₃COH
d) CH₃CHO

Answer: c) (CH₃)₃COH (All carbons sp³)

435. IP is influenced by:
a) Size of atom
b) Charge on nucleus
c) Electrons present in inner shells
d) All of the above

Answer: d) All of the above

436. The hybridization of atomic orbitals of nitrogen in NO₂⁺, NO₃⁻ and NH₄⁺ are:
a) sp, sp³ and sp² respectively
b) sp, sp² and sp³ respectively
c) sp², sp and sp³ respectively
d) sp², sp³ and sp respectively

Answer: b) sp, sp² and sp³ respectively

437. The bond between carbon atoms (1) and (2) in compound N≡C-CH=CH₂ involves the hybrid orbitals;
a) sp², sp³
b) sp, sp²
c) sp, sp³
d) sp², sp²

Answer: b) sp, sp²

438. Which of the following has lowest boiling point?
a) NaCl
b) CuCl
c) CuCl₂
d) CsCl

Answer: b) CuCl (Most covalent, lowest boiling point)

439. When metals react with non-metals, the metal atoms tend to
a) Share electrons
b) Lose electrons
c) Gain electrons
d) None of the above

Answer: b) Lose electrons

440. Which one has more tendency to form covalent compounds?
a) Ba
b) Be
c) Mg
d) Ca

Answer: b) Be (Highest charge density, most covalent)

441. The order of melting point of ortho, para, meta-nitrophenol is
a) o > m > p
b) p > m > o
c) m > p > o
d) p > o > m

Answer: b) p > m > o

442. Number of non-bonding electron pair on Xe in XeF₄, XeF₄ and XeF₂ respectively will be
a) 6, 4, 2
b) 1, 2, 3
c) 3, 2, 1
d) 0, 3, 2

Answer: b) 1, 2, 3

443. The hybridization of carbon in diamond, graphite and acetylene is:
a) sp³, sp², sp
b) sp³, sp, sp²
c) sp², sp³, sp
d) sp, sp³, sp²

Answer: a) sp³, sp², sp

444. The molecule/ion which is pyramidal in shape is
a) NO₃⁻
b) PCl₃
c) CO₃²⁻
d) SO₃

Answer: b) PCl₃

445. The number of lone pairs of Xe in XeF₂, XeF₄ and XeF₆ respectively are
a) 3, 2, 1
b) 2, 4, 6
c) 1, 2, 3
d) 6, 4, 2

Answer: a) 3, 2, 1

451. How many σ-and π-bonds are there in tetracyanoethylene?
a) Nine σ and nine π
b) Five σ and nine π
c) Nine σ and seven π
d) Five σ and eight π

Answer: a) Nine σ and nine π

452. Paramagnetism of oxygen is explained on the basis of its electronic configuration of
a) (π2pₓ)¹(π2pᵧ)¹
b) (π2pᵧ)¹(π2p₂)¹
c) (σ2s)¹(π2pᵧ)¹
d) (σ2s)¹(π2pₓ)¹

Answer: a) (π2pₓ)¹(π2pᵧ)¹

453. The compound possessing most strongly ionic nature is:
a) SrCl₂
b) BaCl₂
c) CaCl₂
d) CsCl

Answer: d) CsCl (Largest cation, most ionic)

454. The complex ion which has no ‘d’ electrons in the central metal atom is:
a) [MnO₄]⁻
b) [Co(NH₃)₆]³⁺
c) [Fe(CN)₆]³⁻
d) [Cr(H₂O)₆]³⁺

Answer: a) [MnO₄]⁻ (Mn in +7 oxidation state, d⁰)

455. Which of the following species is least stable?
a) O₂
b) O₂⁺
c) O₂⁻
d) O₂²⁻

Answer: d) O₂²⁻ (Lowest BO=1)

456. The dipole moment of HBr is 1.6×10⁻³⁰ C-m and interatomic spacing is 1Å. The % ionic character of HBr is
a) 7
b) 10
c) 15
d) 27

Answer: b) 10

457. Which group of atoms have nearly same atomic radius?
a) Na, K, Rb, Cs
b) Li, Be, B, C
c) Fe, Co, Ni, Cu
d) F, Cl, Br, I

Answer: c) Fe, Co, Ni, Cu (Transition metals, similar radius)

458. Bond polarity of diatomic molecule is because of
a) Difference in electron affinity of the two atoms
b) Difference in electronegativities of the two atoms
c) Difference in ionisation potential
d) All of the above

Answer: b) Difference in electronegativities of the two atoms

459. The hybridization of P in PO₄³⁻ is same as in:
a) I in ICl₄⁻
b) S in SO₃
c) N in NO₃⁻
d) S in SO₄²⁻

Answer: d) S in SO₄²⁻ (Both sp³)

460. AB is an ionic solid. The ionic radii of A⁺ and B⁺ are respectively r_c and r_a. Lattice energy of AB is proportional to
a) r_c/r_a
b) (r_c + r_a)
c) r_a/r_c
d) 1/(r_c + r_a)

Answer: d) 1/(r_c + r_a)

461. Which contains a coordinate and covalent bond?
a) BaCl₂
b) NH₄Cl
c) HCl
d) H₂O

Answer: b) NH₄Cl (Contains both covalent and coordinate bonds)

462. Covalent radius of Li is 123 pm. The crystal radius of Li will be:
a) >123 pm
b) <123 pm
c) +123 pm
d) 123/2 pm

Answer: a) >123 pm (Crystal radius larger than covalent radius)

463. Which of the following does not contain coordinate bond?
a) BH₄⁻
b) NH₄⁺
c) CO₃²⁻
d) H₃O⁺

Answer: c) CO₃²⁻ (No coordinate bond)

464. The bond order of C₂⁺ is:
a) 1
b) 2
c) 3/2
d) 1/2

Answer: a) 1 (C₂ has BO=2, C₂⁺ has BO=1.5)

465. With increasing bond order, stability of a bond
a) Increases
b) Decreases
c) Remains unaltered
d) None of these

Answer: a) Increases

466. Molecular orbitals theory was proposed by:
a) Werner
b) Kossel
c) Moseley
d) Mullikan

Answer: d) Mullikan

467. The isoelectronic pair is
a) Cl₂O, ICl₂⁻
b) Cl₂⁻, ClO₂
c) IF₂⁺, I₃⁻
d) ClO₂⁻, ClF₂⁺

Answer: a) Cl₂O, ICl₂⁻

471. Molecular shape of SF₄, CF₄ and XeF₄ are:
a) The same with 2, 0 and 1 lone pair of electrons respectively
b) The same with 1, 1 and 1 lone pair of electrons respectively
c) Different with 0, 1 and 2 lone pairs of electrons respectively
d) Different with 1, 0 and 2 lone pairs of electrons respectively

Answer: d) Different with 1, 0 and 2 lone pairs of electrons respectively

472. Which of the following is sp³ hybridised?
a) NH₃
b) BH₃
c) PCl₅
d) AlCl₃

Answer: a) NH₃

473. Sodium chloride is soluble in water but not in benzene because
a) ΔH_hydration < ΔH_lattice in water and ΔH_hydration > ΔH_lattice in benzene
b) ΔH_hydration > ΔH_lattice in water and ΔH_hydration < ΔH_lattice in benzene
c) ΔH_hydration = ΔH_lattice in water and ΔH_hydration > ΔH_lattice in benzene
d) ΔH_hydration < ΔH_lattice in water and ΔH_hydration = ΔH_lattice in benzene

Answer: b) ΔH_hydration > ΔH_lattice in water and ΔH_hydration < ΔH_lattice in benzene

474. The pair likely to form the strongest hydrogen bonding:
a) H₂O₂ and H₂O
b) HCOOH and CH₃COOH
c) CH₃COOH and CH₃COO⁻
d) SiH₄ and SiCl₄

Answer: a) H₂O₂ and H₂O

475. The number of sigma and pi bonds in 1-butene-3-yne are:
a) 5σ and 5π
b) 6σ and 4π
c) 7σ and 3π
d) 8σ and 2π

Answer: c) 7σ and 3π

476. Which is soluble in water?
a) AgF
b) AgCl
c) AgBr
d) AgI

Answer: a) AgF (Soluble in water)

477. Which compound has the lowest melting point?
a) CaF₂
b) CaCl₂
c) CaBr₂
d) CaI₂

Answer: d) CaI₂ (Most covalent, lowest melting point)

478. sp³ hybridisation is not found in
a) H₂O
b) CH₄
c) BCl₃
d) NH₃

Answer: c) BCl₃ (sp²)

479. Amongst H₂O, H₂S, H₂Se and H₂Te, the one with highest boiling point is:
a) H₂O because of hydrogen bonding
b) H₂Te because of higher molecular weight
c) H₂S because of hydrogen bonding
d) H₂Se because of lower molecular weight

Answer: a) H₂O because of hydrogen bonding

480. Which of the following is false?
a) Methane molecule is tetrahedral in shape
b) Nickel tetrachloride is square planar in shape
c) P₂O₅ is like two pyramids joined at their apices
d) Acetylene is non-linear

Answer: d) Acetylene is non-linear (Actually linear)

481. The pair of elements which on combination are most likely to form an ionic compound is:
a) Na and Ca
b) K and O₂
c) O₂ and Cl₂
d) Al and I₂

Answer: b) K and O₂ (Metal + non-metal, large electronegativity difference)

482. Among the following the maximum covalent character is shown by the compound.
a) FeCl₂
b) SnCl₂
c) AlCl₃
d) MgCl₂

Answer: c) AlCl₃ (Highest charge density)

483. Dipole-dipole attractive forces are strongest between the molecules of:
a) He
b) CH₄
c) CO₂
d) H₂O

Answer: d) H₂O (Strong dipole-dipole + H-bonding)

487. In a homonuclear molecule which of the following set of orbitals is degenerate?
a) σ2s and σ1s
b) π2pₓ and π2pᵧ
c) π2pₓ and σ2p₂
d) σ2p₂ and π2pₓ

Answer: b) π2pₓ and π2pᵧ

488. The electronegativity order of O, F, Cl and Br is:
a) F > O > Cl > Br
b) F > Cl < Br > O
c) Br > Cl > F > O
d) F < Cl < Br < O

Answer: a) F > O > Cl > Br

489. Solid NaCl is a bad conductor of electricity because:
a) In solid NaCl there are no ions
b) Solid NaCl is covalent
c) In solid NaCl there is no velocity of ions
d) In solid NaCl there are no electrons

Answer: c) In solid NaCl there is no velocity of ions

490. The number of lone pairs is same in PCl₃ and:
a) BCl₃
b) NCl₃
c) CCl₄
d) PCl₅

Answer: b) NCl₃ (Both have 1 lone pair)

491. CaO and NaCl have the same crystal structure and approximately the same ionic radii. If U is the lattice energy of NaCl, the approximate lattice of CaO is
a) U/2
b) U
c) 2U
d) 4U

Answer: d) 4U (Lattice energy ∝ product of charges; CaO has +2 and -2 vs NaCl +1 and -1, so 4 times)

492. In the molecule CH≡C-CH=CH₂, the hybridisation of C-C bond is
a) sp²-sp
b) sp³-sp³
c) sp²-sp²
d) sp³-sp

Answer: a) sp²-sp

493. Shape and hybridisation of IF₅ respectively are
a) Trigonal bipyramidal, sp³d
b) See-saw, sp³d
c) Square pyramidal, sp³d²
d) Pentagonal pyramidal, sp³d³

Answer: c) Square pyramidal, sp³d²

494. Which set of properties belong to PCl₅?
a) sp³, tetrahedral, 4 valence shell pairs of electrons
b) sp³d, trigonal bipyramidal, 5 valence shell pairs of electrons
c) sp³d², octahedral, 6 valence shell pairs of electrons
d) sp³d, square planar, 4 valence shell pairs of electrons

Answer: b) sp³d, trigonal bipyramidal, 5 valence shell pairs of electrons

495. In a polar molecule, the ionic charge is 4.8×10⁻¹⁰ esu. If the interionic distance is 1 Å unit, then the dipole moment is
a) 0.48 debye
b) 4.18 debye
c) 4.8 debye
d) 41.8 debye

Answer: c) 4.8 debye

496. The double bonds between the two carbon atoms in ethylene consists of:
a) Two sigma-bonds at right angles to each other
b) One sigma-bond and one pi-bond
c) Two pi-bonds at right angles to each other
d) Two pi-bonds at an angle of 60° to each other

Answer: b) One sigma-bond and one pi-bond

497. The state of hybridisation of S in SF₄ is
a) sp³ and has a lone pair of electron
b) sp² and has tetrahedral structure
c) sp³d and has a trigonal bipyramidal structure
d) sp³d² and has an octahedral structure

Answer: c) sp³d and has a trigonal bipyramidal structure

498. In OF₂, number of bond pair and lone pairs of electrons are respectively:
a) 2, 6
b) 2, 8
c) 2, 10
d) 2, 9

Answer: b) 2, 8

499. In which pair, the first atom or ion is not larger than the second?
a) N, F
b) Cl⁻, Cl
c) O, S
d) Fe²⁺, Fe³⁺

Answer: a) N, F (N is larger than F)

500. The maximum number of hydrogen bonds that a molecule of water can have is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: d) 4

502. Dipole moment is exhibited by:
a) 1,4-dichlorobenzene
b) 1,2-dichlorobenzene
c) Trans-1,2-dichloroethene
d) Trans-1,2-dichloro-2-butene

Answer: b) 1,2-dichlorobenzene (Has dipole moment)

503. In a multi-electron atom, the energy of a 2p-orbital is:
a) Less than that of 2s-orbital
b) More than that of 2s-orbital
c) Equal to that of 2s-orbital
d) Double that of 2s-orbital

Answer: b) More than that of 2s-orbital

504. In which molecule the central atom does not use sp³-hybrid orbitals in its bonding?
a) NH₂⁻
b) BeF₃⁻
c) SO₂Cl₂
d) SO₄²⁻

Answer: b) BeF₃⁻ (sp²)

505. RbO₂ is
a) Peroxide and paramagnetic
b) Peroxide and diamagnetic
c) Superoxide and paramagnetic
d) Superoxide and diamagnetic

Answer: c) Superoxide and paramagnetic (RbO₂ contains O₂⁻, paramagnetic)

506. Ionization energy of nitrogen is more than oxygen because:
a) Nucleus has more attraction for electrons
b) Half-filled p-orbitals are more stable
c) Nitrogen atom is small
d) More penetration effect

Answer: b) Half-filled p-orbitals are more stable

507. The high melting point and insolubility in organic solvents of sulphanilic acid are due to its structure
a) Simple ionic
b) Cubic
c) Bipolar ionic
d) Hexagonal

Answer: c) Bipolar ionic

508. Which of the following does not have a coordinate bond?
a) SO₂
b) H₂SO₃
c) HNO₂
d) HNO₃

Answer: c) HNO₂ (No coordinate bond)

509. Which sequence regarding ionisation potential of coinage metal is correct:
a) Cu > Ag > Au
b) Cu < Ag < Au
c) Cu > Ag < Au
d) Ag > Cu < Au

Answer: a) Cu > Ag > Au

510. Which molecule has zero dipole moment?
a) HBr
b) AgI
c) PbSO₄
d) H₂O

Answer: b) AgI (Actually AgI has ionic character, but among options, PbSO₄ is ionic)

519. The decreasing order of the second ionization energy of K, Ca and Ba is:
a) K > Ca > Ba
b) Ca > Ba > K
c) Ba > K > Ca
d) K > Ba > Ca

Answer: a) K > Ca > Ba

521. Compound X is anhydride of sulphuric acid. The number of σ bonds and the number of π-bonds present in X are, respectively.
a) 3, 3
b) 4, 2
c) 2, 4
d) 4, 3

Answer: b) 4, 2 (SO₃ has 4 σ and 2 π bonds)

522. OF₂ is:
a) Linear molecule and sp-hybridized
b) Tetrahedral molecule and sp³-hybridized
c) Bent molecule and sp³-hybridized
d) None of the above

Answer: c) Bent molecule and sp³-hybridized

523. Which is not true in case of ionic bond?
a) It is linear bond
b) It is 100% ionic
c) It is formed between two atoms with large electronegativity difference
d) None of the above

Answer: b) It is 100% ionic (No bond is 100% ionic)

525. The number of σ and π-bonds in a molecule of acetonitrile are respectively
a) 2, 5
b) 3, 4
c) 4, 3
d) 5, 2

Answer: d) 5, 2

526. Strongest hydrogen bond is present in
a) O-H···F
b) S-H···O
c) O-H···S
d) F-H···F

Answer: d) F-H···F

527. In the cyanide ion, the formal negative charge is on:
a) C
b) N
c) Both C and N
d) Resonates between C and N

Answer: a) C (Formal charge: C⁻, N)

528. The trigonal bipyramidal geometry results from the hybridisation
a) dsp³ or sp³d
b) dsp² or sp²d
c) d²sp³ or sp³d²
d) d³p² or d²p³

Answer: a) dsp³ or sp³d

529. Which one of the following molecules has the smallest bond angle?
a) NH₃
b) PH₃
c) H₂O
d) H₂Se

Answer: d) H₂Se (Smallest bond angle among these)

530. The H-bond angle in H₂O is 104.5°. This fact can be best explained with the help of
a) Valence shell electron pair repulsion (VSEPR) theory
b) Molecular orbital theory
c) Presence of hydrogen bond
d) Electronegativity difference between hydrogen and oxygen atoms

Answer: a) VSEPR theory

531. Which of the two ions from the list have the geometry that is explained by the same hybridization of orbitals, NO₂⁻, NO₃⁻, NH₂⁻, NH₄⁺, SCN⁻?
a) NO₂⁻ and NH₂⁻
b) NO₂⁻ and NO₃⁻
c) NH₄⁺ and NO₃⁻
d) SCN⁻ and NH₂⁻

Answer: a) NO₂⁻ and NH₂⁻ (Both sp²)

532. Which of the following is non-linear molecule?
a) SO₃
b) CO₂
c) CS₂
d) BeCl₂

Answer: a) SO₃ (Trigonal planar, non-linear)

533. Which contains both covalent and ionic bonds?
a) CCl₄
b) KCN
c) CaCl₂
d) H₂O

Answer: b) KCN (Ionic K⁺ with covalent CN⁻)

534. In the formation of NaCl by combination of Na and Cl:
a) Sodium and chlorine both lose electrons
b) Sodium and chlorine both gain electrons
c) Sodium loses but chlorine gains electrons
d) Sodium gains but chlorine loses electrons

Answer: c) Sodium loses but chlorine gains electrons

535. Which of the following has linear structure?
a) CCl₄
b) C₂H₄
c) C₂H₂
d) SO₂

Answer: c) C₂H₂

536. A molecule (X) has (i) four sigma bonds formed by the overlap of sp² and s-orbitals (ii) one sigma bond formed by sp² and sp² orbitals and (iii) one π bond formed by pₓ and p₂ orbitals. Which of the following is X?
a) C₂H₆
b) C₂H₃Cl
c) C₂H₂Cl₂
d) C₂H₄

Answer: d) C₂H₄

537. The lowest ionization energy would be associated with the electronic structure:
a) 1s²,2s²2p⁶,3s¹
b) 1s²,2s²2p⁵
c) 1s²,2s²2p⁶
d) 1s²,2s²2p⁶,3s²

Answer: a) 1s²,2s²2p⁶,3s¹ (Na, lowest IE)

538. Which is correct in the following?
a) Radius of Cl atom is 0.99 Å, while that of Cl⁺ ion is 1.54 Å
b) Radius of Cl atom is 0.99 Å, while that of Na atom is 1.54 Å
c) The radius of Cl atom is 0.95 Å, while that of Cl⁻ ion is 0.81 Å
d) Radius of Na atom is 0.95 Å, while that of Na⁺ ion is 1.54 Å

Answer: b) Radius of Cl atom is 0.99 Å, while that of Na atom is 1.54 Å

539. How many unpaired electrons are present in N₂⁺?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: a) 1

540. Which one of the following compounds has the smallest bond angle in its molecule?
a) SO₂
b) OH₂
c) SH₂
d) NH₃

Answer: c) SH₂ (H₂S has ~92°, smallest)

541. Which of the following is isostructural with CO₂?
a) N₂O
b) NO₂
c) N₂O₅
d) NO

Answer: a) N₂O (Linear)

543. In which of the following ionisation processes, the bond order has increased and the magnetic behaviour has changed?
a) C₂ → C₂⁺
b) NO → NO⁺
c) O₂ → O₂⁺
d) N₂ → N₂⁺

Answer: c) O₂ → O₂⁺

551. Which is paramagnetic?
a) Cl₂O₆
b) Cl₂O₇
c) Cl₂O
d) ClO₂

Answer: d) ClO₂ (Has unpaired electron)

552. Which one of the following pairs of molecules will have permanent dipole moments for both members?
a) SiF₄ and NO₂
b) NO₂ and CO₂
c) NO₂ and O₃
d) SiF₄ and CO₂

Answer: c) NO₂ and O₃ (Both are polar)

553. The state of hybridization of boron and oxygen atom in boric acid (H₃BO₃) is respectively:
a) sp³, sp³
b) sp², sp³
c) sp³, sp²
d) sp², sp²

Answer: b) sp², sp³

554. The correct order towards bond angle is
a) sp³ < sp² < sp
b) sp < sp² < sp³
c) sp < sp³ < sp²
d) sp² < sp³ < sp

Answer: a) sp³ < sp² < sp

555. Which orbital is used by oxygen atom to form a sigma bond with other oxygen atom in O₂ molecule?
a) Pure p-orbital
b) sp²-hybrid orbital
c) sp³-hybrid orbital
d) sp-hybrid orbital

Answer: a) Pure p-orbital

556. Which of the following is a linear molecule?
a) BeCl₂
b) H₂O
c) SO₂
d) CH₄

Answer: a) BeCl₂

557. Which involves breaking of covalent bond?
a) Boiling H₂S
b) Melting KCN
c) Melting SiO₂
d) Boiling CF₄

Answer: c) Melting SiO₂ (Breaks covalent bonds in network solid)

559. For the four successive transition elements (Cr, Mn, Fe and Co), the stability of +2 oxidation state will be in which order?
a) Cr > Mn > Co > Fe
b) Mn > Fe > Cr > Co
c) Fe > Mn > Co > Cr
d) Co > Mn > Fe > Cr

Answer: b) Mn > Fe > Cr > Co

560. In PO₄³⁻, the formal charge on each oxygen atom and the P-O bond order respectively are
a) -0.75, 0.6
b) -0.75, 1.0
c) -0.75, 1.25
d) -3, 1.25

Answer: c) -0.75, 1.25

561. An element X has 3 electrons in p-orbitals and also belongs to III period. Its molecular formula should be:
a) X
b) X₂
c) X₄
d) X₅

Answer: b) X₂ (Phosphorus forms P₄, so X₄)

567. What is the nature of the bond between B and O in (C₂H₅)₂O·BH₃?
a) Covalent
b) Coordinate covalent
c) Ionic bond
d) Banana shaped bond

Answer: b) Coordinate covalent

568. Which does not use sp³-hybrid orbitals in its bonding?
a) BeF₃⁻
b) OH₃⁺
c) NH₄⁺
d) NF₃

Answer: a) BeF₃⁻ (sp²)

569. Hybridisation of C₂ and C₃ of H₃C-CH=C=CH-CH₃ are
a) sp, sp³
b) sp², sp
c) sp², sp²
d) sp, sp

Answer: b) sp², sp

570. Maximum covalence of an atom of an element is equal to:
a) Number of unpaired electrons in the s-and p-orbitals of valency shell
b) Number of unpaired electrons in the p-orbitals of valency shell
c) Total number of electrons in the s-and p-orbitals of valency shell
d) Total number of electrons in the p-orbitals of valency shell

Answer: a) Number of unpaired electrons in the s-and p-orbitals of valency shell

571. Which main group elements have a different number of outermost electrons than their group number?
a) Alkali metals
b) Noble gases
c) Halogens
d) None of these

Answer: b) Noble gases (Group 18 but have 8 electrons except He)

572. The forces present in the crystals of naphthalene are:
a) Van der Waals’ forces
b) Electrostatic forces
c) Hydrogen bonding
d) None of these

Answer: a) Van der Waals’ forces

573. Which does not show inert pair effect?
a) Al
b) Sn
c) Pb
d) Thallium

Answer: a) Al (Al does not show inert pair effect)

574. The electronic theory of bonding was proposed by
a) Pauling
b) Lewis
c) Bronsted
d) Mullikan

Answer: b) Lewis

575. The correct order of decreasing first ionization potential is:
a) C > B > Be > Li
b) C > Be > B > Li
c) B > C > Be > Li
d) Be > Li > B > C

Answer: a) C > B > Be > Li

576. The hybridisation of orbitals of N atom in NO₃⁻, NO₂⁺ and NH₄⁺ are respectively
a) sp, sp², sp³
b) sp², sp, sp³
c) sp, sp³, sp²
d) sp², sp³, sp

Answer: b) sp², sp, sp³

577. Which of the following is more ionic?
a) NaCl
b) KCl
c) MgCl₂
d) CaCl₂

Answer: b) KCl (Largest cation among NaCl and KCl)

578. The species showing pπ-dπ overlapping is:
a) NO₃⁻
b) PO₄³⁻
c) CO₃²⁻
d) NO₂⁻

Answer: b) PO₄³⁻

579. H₂O has a net dipole moment, while BeF₂ has zero dipole moment, because:
a) H₂O molecule is linear while BeF₂ is bent
b) BeF₂ molecule is linear, while H₂O is bent
c) Fluorine is more electronegative than oxygen
d) Be is more electronegative than oxygen

Answer: b) BeF₂ molecule is linear, while H₂O is bent

580. Among the following which is the strongest oxidising agent?
a) Cl₂
b) F₂
c) Br₂
d) I₂

Answer: b) F₂

586. The predominant intermolecular forces in hydrogen fluoride is due to:
a) Dipole-induced dipole interaction
b) Dipole-dipole interaction
c) Hydrogen bond interaction
d) Dispersion interaction

Answer: c) Hydrogen bond interaction

587. Correct order of bond length is
a) CO₃²⁻ > CO₂ > CO
b) CO₂ > CO > CO₃²⁻
c) CO > CO₂ > CO₃²⁻
d) None of these

Answer: a) CO₃²⁻ > CO₂ > CO

588. Which of the following molecules has pyramidal shape?
a) PCl₃
b) SO₃
c) CO₃²⁻
d) NO₃⁻

Answer: a) PCl₃

589. The molecular electronic configuration of Be₂ is
a) σ1s²σ*1s²σ2s²σ2p²
b) KKσ2S²
c) σ1s²σ*1s²σ2s²σ*2s²
d) None of the above

Answer: c) σ1s²σ*1s²σ2s²σ*2s²

590. The maximum number of 90° angles between bond pair-bond pair of electrons is observed in
a) dsp³ hybridisation
b) sp³d hybridization
c) dsp² hybridisation
d) sp³d² hybridisation

Answer: d) sp³d² hybridisation (Octahedral, 12 angles of 90°)

591. In which of the following arrangement the order is not correct according to property indicated against it?
a) Increasing size: Al³⁺ < Mg²⁺ < Na⁺ < F⁻
b) Increasing IE₁: B < C < N < O
c) Increasing EA₁: I < Br < F < Cl
d) Increasing metallic radius: Li < Na < K < Rb

Answer: b) Increasing IE₁: B < C < N < O (Actually N > O due to half-filled stability)

592. Most covalent halide of aluminium is:
a) AlCl₃
b) AlI₃
c) AlBr₃
d) AlF₃

Answer: b) AlI₃ (Largest anion, most covalent)

593. The bond order of individual carbon-carbon bonds in benzene is:
a) One
b) Two
c) Between 1 and 2
d) One and two alternately

Answer: c) Between 1 and 2 (1.5 due to resonance)

594. In pyrophosphoric acid, H₄P₂O₇, number of σ and dπ-pπ bonds are respectively
a) 8 and 2
b) 6 and 2
c) 12 and zero
d) 12 and 2

Answer: d) 12 and 2

595. The percentage s-character of the hybrid orbitals in methane, ethene and ethyne are respectively
a) 25, 33, 50
b) 25, 50, 75
c) 50, 75, 100
d) 10, 20, 40

Answer: a) 25, 33, 50

596. The types of bonds present in CuSO₄·5H₂O are only
a) Electrovalent and covalent
b) Electrovalent and co-ordinate
c) Electrovalent, covalent and co-ordinate covalent
d) Covalent and co-ordinate covalent

Answer: c) Electrovalent, covalent and co-ordinate covalent

597. Which pair represents isostructural species?
a) CH₃⁻ and CH₃⁺
b) NH₄⁺ and NH₃
c) SO₄²⁻ and BF₄⁻
d) NH₂⁻ and BeF₂

Answer: c) SO₄²⁻ and BF₄⁻ (Both tetrahedral)

598. In which of the following species, all the three types of hybrid carbons are present?
a) CH₂=C=CH₂
b) CH₃-CH=CH-CH₂⁺
c) CH₃-C≡C-CH₂⁺
d) CH₃-CH=CH-CH₂⁻

Answer: c) CH₃-C≡C-CH₂⁺ (sp³, sp, sp)

599. Which statement is not correct?
a) Double bond is shorter than a single bond
b) Sigma bond is weaker than π-bond
c) Double bond is stronger than a sigma bond
d) Covalent bond is stronger than hydrogen bond

Answer: b) Sigma bond is weaker than π-bond (Sigma bond is stronger)

601. Which of the following is largest?
a) Cl⁻
b) S²⁻
c) Na⁺
d) F⁻

Answer: b) S²⁻ (Largest among these isoelectronic species)

602. The AsF₅ molecule is trigonal bipyramidal. The hybrid orbitals used by the As atoms for bonding are
a) dₓ²₋ᵧ², d₂², s, pₓ, pᵧ
b) dₓᵧ, s, pₓ, pᵧ, p₂
c) s, pₓ, pᵧ, p₂, d₂²
d) dₓ²₋ᵧ², s, pₓ, pᵧ

Answer: c) s, pₓ, pᵧ, p₂, d₂²

603. Consider halogen containing compounds (A) CHCl₃ (B) CCl₄ (C) CH₂Cl₂ (D) CH₃Cl. The compounds with a net zero dipole moment are
a) B and E only
b) C only
c) C and D only
d) A and D only

Answer: a) B and E only

604. Alkali metals in each period have:
a) Largest size
b) Lowest IE
c) Highest IE
d) Highest electronegativity

Answer: b) Lowest IE

605. In a regular octahedral molecule, MX₆ the number of X-M-X bonds at 180° is
a) Three
b) Two
c) Six
d) Four

Answer: a) Three

606. Valency means:
a) Combining capacity of an element
b) Atomicity of an element
c) Oxidation number of an element
d) None of the above

Answer: a) Combining capacity of an element

607. Which does not form two or more chlorides?
a) Na
b) Hg
c) Cu
d) Fe

Answer: a) Na (Only NaCl, Na has fixed valence)

608. Which has the largest first ionisation energy?
a) Li
b) Na
c) K
d) Rb

Answer: a) Li

610. Which bond has the highest bond energy?
a) Coordinate bond
b) Sigma bond
c) Multiple bond
d) Polar covalent bond

Answer: c) Multiple bond

611. In which molecule van der Waals’ forces is likely to be the most important in determining melting and boiling point?
a) CO
b) H₂S
c) Br₂
d) HCl

Answer: c) Br₂ (Non-polar, only van der Waals)

612. The higher values of specific heat of water in comparison to other liquids is due to:
a) High dielectric constant
b) Polarity
c) H-bonding
d) None of the above

Answer: c) H-bonding

616. Which of the following species is non-linear?
a) ICl₂⁻
b) I₃⁻
c) N₃⁻
d) ClO₂⁻

Answer: d) ClO₂⁻ (Bent, non-linear)

617. The bond order of CO molecule on the basis of molecular orbital theory is:
a) Zero
b) 2
c) 3
d) 1

Answer: c) 3

618. Which one is the strongest bond?
a) Cl-F
b) F-F
c) Br-F
d) Br-Cl

Answer: a) Cl-F (Most polar, strongest bond energy)

621. Hybridisation shown by carbon and oxygen of -OH group in phenol are respectively
a) sp², sp²
b) sp³, sp³
c) sp, sp²
d) sp², sp³

Answer: a) sp², sp²

622. The molecule which has pyramidal shape is:
a) PCl₃
b) SO₃
c) CO₃²⁻
d) NO₃⁻

Answer: a) PCl₃

623. The correct increasing bond angles order is:
a) BF₃ < NF₃ < PF₃ < ClF₃
b) ClF₃ < PF₃ < NF₃ < BF₃
c) BF₃ ≈ NF₃ < PF₃ < ClF₃
d) BF₃ < NF₃ < PF₃ > ClF₃

Answer: b) ClF₃ < PF₃ < NF₃ < BF₃

624. Van der Waals’ forces are applied to:
a) Inert gases only
b) Rare gases only
c) Mixture of gases
d) Elementary gases only

Answer: a) Inert gases only

625. Which bond angle results in the minimum dipole moment for the triatomic molecule XY₂ shown below?
a) 90°
b) 120°
c) 150°
d) 180°

Answer: d) 180° (Linear, zero dipole moment)

626. Which shows the least dipole moment?
a) CHCl₃
b) CH₃CH₂OH
c) CH₃COCH₃
d) CCl₄

Answer: d) CCl₄ (Zero dipole moment)

627. Which force is strongest?
a) Dipole-dipole forces
b) Ion-ion forces
c) Ion-dipole forces
d) Ion-induced dipole forces

Answer: b) Ion-ion forces

628. Which molecule has linear structure?
a) CO₂
b) H₂O
c) SO₂
d) H₂O₂

Answer: a) CO₂

630. Which ion has a higher polarizing power?
a) Mg²⁺
b) Al³⁺
c) Ca²⁺
d) Na⁺

Answer: b) Al³⁺ (Highest charge density)

631. Which of the following represent the given mode of hybridisations sp²-sp²-sp-sp from left to right?
a) H₂C=CH-C≡CN
b) HC≡C-CH₂-C≡CH
c) H₂C=C=C=CH₂
d) HC=C-CH₂-C=CH

Answer: a) H₂C=CH-C≡CN

632. The solubility of KCl is relatively more in (where D is dielectric constant):
a) C₆H₆ (D = 0)
b) (CH₃)₂CO (D = 2)
c) CH₃OH (D = 32)
d) CCl₄ (D = 0)

Answer: c) CH₃OH (High dielectric constant solvent)

633. Elements have electronegativities 1.2 and 3.0, bond formed between them would be
a) Ionic
b) Covalent
c) Co-ordinate
d) Metallic

Answer: a) Ionic (ΔEN = 1.8, >1.7 so ionic)

634. Among the following, the pair in which the two species are not isostructural, is
a) SiF₄ and SF₄
b) IO₃⁻ and XeO₃
c) BH₄⁻ and NH₄⁺
d) PF₆⁻ and SF₆

Answer: a) SiF₄ and SF₄ (Tetrahedral vs see-saw)

635. Which has zero dipole moment?
a) ClF
b) PCl₃
c) SiF₄
d) CFCl₃

Answer: c) SiF₄ (Tetrahedral, symmetrical)

636. Which molecule is covalent and shows expanded octet in its formation?
a) HF
b) NF₃
c) BF₃
d) ClF₃

Answer: d) ClF₃

637. Which one of the following is a correct set?
a) H₂O, sp³, angular
b) BCl₃, sp³, angular
c) NH₄, dsp², square planar
d) CH₄, dsp², tetrahedral

Answer: a) H₂O, sp³, angular

638. Which property of halogens increases from F to I?
a) Electronegativity
b) First ionization energy
c) Bond length in the molecule
d) None of the above

Answer: c) Bond length in the molecule

639. The total number of bonds in acetylene molecule is:
a) One
b) Two
c) Three
d) Five

Answer: d) Five (3 σ + 2 π)

640. The number of antibonding electron pairs in O₂²⁻ molecular ion on the basis of molecular orbital theory is
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2

Answer: a) 5 (O₂²⁻ has 10 electrons in antibonding orbitals)

641. Variable valency is characteristic of:
a) Noble gases
b) Alkali metals
c) Transition metals
d) Non-metallic elements

Answer: c) Transition metals

642. In which molecule all atoms are coplanar?
a) CH₄
b) BF₃
c) PF₃
d) NH₃

Answer: b) BF₃

643. During change of O₂ to O₂⁻ ion, the electron adds on which orbital?
a) π* orbital
b) π orbital
c) σ* orbital
d) σ orbital

Answer: a) π* orbital

644. Bond energy of covalent O-H bond in water is:
a) Greater than bond energy of hydrogen bond
b) Equal to bond energy of hydrogen bond
c) Less than bond energy of hydrogen bond
d) None of the above

Answer: a) Greater than bond energy of hydrogen bond

645. Which one of the following has a coordinate bond?
a) NH₄Cl
b) AlCl₃
c) NaCl
d) Cl₂

Answer: a) NH₄Cl

646. Which carbon is more electronegative?
a) sp³ hybridised carbon
b) sp-hybridised carbon
c) sp² hybridised carbon
d) Always same irrespective of its hybrid state

Answer: b) sp-hybridised carbon (More s-character, more electronegative)

647. Among NH₃, BeCl₂, CO₂ and H₂O the non-linear molecules are:
a) BeCl₂ and H₂O
b) BeCl₂ and CO₂
c) NH₃ and H₂O
d) NH₃ and CO₂

Answer: c) NH₃ and H₂O

648. Paramagnetism is exhibited by molecules:
a) Not attracted into a magnetic field
b) Containing only paired electrons
c) Carrying a positive charge
d) Containing unpaired electrons

Answer: d) Containing unpaired electrons

649. Which molecule has the largest dipole moment?
a) HF
b) HCl
c) HBr
d) HI

Answer: a) HF

651. Which of the following species has a linear shape?
a) NO₂⁺
b) O₃
c) NO₂⁻
d) SO₂

Answer: a) NO₂⁺

652. The electronic configuration of 4 elements K, L, M and N are given. The element that would form a diatomic molecule with double bond is:
a) K
b) L
c) M
d) N

Answer: a) K

653. Which of the following will provide the most efficient overlap?
a) s-s
b) s-p
c) sp²-sp²
d) sp-sp

Answer: d) sp-sp (Maximum s-character)

655. Four diatomic species are listed below. Which represents the correct order of their increasing bond order?
a) NO < C₂²⁻ < O₂⁻ < He₂⁺
b) C₂²⁻ < He₂⁺ < NO < O₂⁻
c) He₂⁺ < O₂⁻ < NO < C₂²⁻
d) O₂⁻ < NO < C₂²⁻ < He₂⁺

Answer: d) O₂⁻ < NO < C₂²⁻ < He₂⁺

656. Which one species has the longest bond length?
a) NO⁺
b) O₂⁻
c) O₂⁺
d) N₂⁺

Answer: b) O₂⁻ (Lowest bond order among these)

657. The pair of molecules forming strongest hydrogen bonds are
a) SiH₄ and SiF₆
b) CH₃-C-CH₃ and CHCl₃
c) H-C-OH and CH₃-C-OH
d) H₂O and H₂

Answer: c) H-C-OH and CH₃-C-OH (Carboxylic acids form strong H-bonds)

658. Which one of the following has not triangular pyramidal shape?
a) NH₃
b) NCl₃
c) PF₃
d) BCl₃

Answer: d) BCl₃ (Trigonal planar, not pyramidal)

659. A covalent bond is formed between the atoms by the overlapping of orbitals containing:
a) Single electron
b) Paired electron
c) Single electron with parallel spin
d) Single electron with opposite spin

Answer: d) Single electron with opposite spin

660. Which bond required the largest amount of bond energy to dissociate?
a) H-H bond in H₂
b) O=O bond in O₂
c) N≡N bond in N₂
d) C-C bond in C₂H₆

Answer: c) N≡N bond in N₂

661. The covalency of nitrogen in HNO₃ is:
a) Zero
b) 3
c) 4
d) 5

Answer: c) 4

662. Which is distilled first?
a) Liquid H₂
b) Liquid CO₂
c) Liquid O₂
d) Liquid N₂

Answer: a) Liquid H₂ (Lowest boiling point)

663. Which one of the following is a correct set?
a) H₂O, sp³, angular
b) H₂O, sp², linear
c) NH₄⁺, dsp², square planar
d) CH₄, dsp², tetrahedral

Answer: a) H₂O, sp³, angular

664. Which is correct order for electron gain enthalpy?
a) S < O < Cl < F
b) O < S < F < Cl
c) Cl < F < S < O
d) F < Cl < O < S

Answer: b) O < S < F < Cl

665. Which is a pyramidal structure?
a) Trimethylamine
b) Methanol
c) Acetylene
d) Water

Answer: a) Trimethylamine

673. Resonance is due to:
a) Delocalization of σ-electrons
b) Delocalization of π-electrons
c) Migration of H atoms
d) Migration of protons

Answer: b) Delocalization of π-electrons

674. Which property is commonly exhibited by a covalent compound?
a) High solubility in water
b) Low m.p.
c) High electrical conductivity
d) High b.p.

Answer: b) Low m.p.

675. Which of the following is an electrovalent linkage?
a) CH₄
b) SiCl₄
c) MgCl₂
d) BF₃

Answer: c) MgCl₂

676. The decreasing values of bond angles from NH₃ (106°) to SbH₃ (101°) down group-15 is due to:
a) Increasing bp-bp repulsion
b) Increasing p-orbital character in sp³
c) Decreasing lp-bp repulsion
d) Decreasing electronegativity

Answer: d) Decreasing electronegativity

677. The shape of ClO₃⁻ according to VSEPR model is:
a) Planar triangle
b) Pyramidal
c) Tetrahedral
d) Square planar

Answer: b) Pyramidal

678. Which metal has a greater tendency to form metal oxide?
a) Cr
b) Fe
c) Al
d) Ca

Answer: d) Ca (Most electropositive, forms stable oxide)

679. The charge/size ratio of a cation determines its polarising power. Which represents increasing order of polarising power of K⁺, Ca²⁺, Mg²⁺, Be²⁺?
a) Mg²⁺ < Be²⁺ < K⁺ < Ca²⁺
b) Be²⁺ < K⁺ < Ca²⁺ < Mg²⁺
c) K⁺ < Ca²⁺ < Mg²⁺ < Be²⁺
d) Ca²⁺ < Mg²⁺ < Be²⁺ < K⁺

Answer: c) K⁺ < Ca²⁺ < Mg²⁺ < Be²⁺

680. A p-block element in which last electron enters into s-orbitals of valence shell instead of p-orbital is:
a) As
b) Ga
c) No such element exist
d) He

Answer: d) He

681. How many electron pairs are present in valence shell of oxygen in water molecule?
a) 4
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: a) 4 (2 bond pairs + 2 lone pairs)

682. Number of electrons in the valence orbit of nitrogen in an ammonia molecule is
a) 8
b) 5
c) 6
d) 7

Answer: a) 8

683. The number of valency electrons in carbon atom is:
a) Zero
b) 2
c) 6
d) 4

Answer: d) 4

685. The relationship between the dissociation energy and N₂ and N₂⁺ is
a) Dissociation energy of N₂ = dissociation energy of N₂⁺
b) Dissociation energy of N₂ can either be lower or higher than dissociation energy of N₂⁺
c) Dissociation energy of N₂ > dissociation energy of N₂⁺
d) Dissociation energy of N₂⁺ > dissociation energy of N₂

Answer: c) Dissociation energy of N₂ > dissociation energy of N₂⁺

686. The bond angle in H₂S (for H-S-H) is:
a) Same as that of Cl-Be-Cl in BeCl₂
b) Greater than H-N-H bond angle in NH₃
c) Greater than H-Se-H and less than H-O-H
d) Same as Cl-Sn-Cl in SnCl₂

Answer: c) Greater than H-Se-H and less than H-O-H

687. Which one among the following does not have the hydrogen bond?
a) Phenol
b) Water
c) Liquid NH₃
d) Liquid HCl

Answer: d) Liquid HCl

688. Which of the following molecules/ions does not contain unpaired electrons?
a) O₂²⁻
b) B₂
c) N₂⁺
d) O₂

Answer: a) O₂²⁻ (Diamagnetic)

689. The C-O-H bond angle in ethanol is nearly
a) 90°
b) 104°
c) 120°
d) 180°

Answer: b) 104° (~104.5°)

690. Which one of the following does not have sp² hybridised carbon?
a) Acetone
b) Acetic acid
c) Acetonitrile
d) Acetamide

Answer: c) Acetonitrile (sp hybridized carbon)

691. Among the elements Ca, Mg, P and Cl the order of increasing atomic radius is:
a) Mg < Ca < Cl < P
b) Cl < P < Mg < Ca
c) P < Cl < Ca < Mg
d) Ca < Mg < P < Cl

Answer: b) Cl < P < Mg < Ca

692. Which has a giant covalent structure?
a) PbO₂
b) SiO₂
c) NaCl
d) AlCl₃

Answer: b) SiO₂

693. Bond angles of NH₃, PH₃, AsH₃ and SbH₃ is in the order
a) PH₃ > AsH₃ > SbH₃ > NH₃
b) SbH₃ > AsH₃ > PH₃ > NH₃
c) SbH₃ > AsH₃ > NH₃ > PH₃
d) NH₃ > PH₃ > AsH₃ > SbH₃

Answer: d) NH₃ > PH₃ > AsH₃ > SbH₃

694. Amongst the elements with electronic configurations, which one may have the highest ionization energy?
a) Ne[3s²3p¹]
b) Ne[3s²3p³]
c) Ne[3s²3p²]
d) Ar[3d¹⁰4s²4p³]

Answer: b) Ne[3s²3p³] (Half-filled p³, stable)

695. Based on VSEPR theory, the number of 90 degree F-Br-F angles in BrF₅ is
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: c) 2

696. Which one of the following elements has lower value of ionisation energy?
a) Mg
b) Rb
c) Li
d) Ca

Answer: b) Rb

697. The lattice energy order for lithium halide is:
a) LiF > LiCl > LiBr > LiI
b) LiCl > LiF > LiBr > LiI
c) LiBr > LiCl > LiF > LiI
d) LiI > LiBr > LiCl > LiF

Answer: a) LiF > LiCl > LiBr > LiI (Smaller anion, higher lattice energy)

698. Among the species: CO₂, CH₃COO⁻, CO, CO₃²⁻, HCHO which has the weakest C-O bond?
a) CO
b) CO₂
c) CO₃²⁻
d) CH₃COO⁻

Answer: c) CO₃²⁻ (Bond order 1.33, weakest)

705. The species C₂
a) Has one σ bond and one π bond
b) Has both π bonds
c) Has both σ bonds
d) Does not exist

Answer: b) Has both π bonds (C₂ has double bond, both are π bonds in MO theory)

706. In which of the following bond angle is maximum?
a) NH₃
b) NH₄⁺
c) PCl₅
d) SCl₂

Answer: b) NH₄⁺ (109.5° tetrahedral, highest)

708. The hybridisation of the ipso-carbon in dichlorobenzene is
a) sp hybridised
b) sp² hybridised
c) sp²
d) sp³ hybridised

Answer: b) sp² hybridised

709. Which of the following has maximum dipole moment?
a) NCl₃
b) NBr₃
c) NH₃
d) NI₃

Answer: c) NH₃ (Highest dipole moment among these)

710. The molecule having largest dipole moment among the following is
a) CHI₃
b) CH₄
c) CHCl₃
d) CCl₄

Answer: c) CHCl₃ (Highest dipole moment among these)

711. Which diatomic molecule would be stabilized by the removal of an electron?
a) C₂
b) CN
c) N₂
d) O₂

Answer: d) O₂ (O₂⁺ has higher BO than O₂)

712. Which possesses maximum hydration energy?
a) MgSO₄
b) RaSO₄
c) SrSO₄
d) BaSO₄

Answer: a) MgSO₄ (Smallest cation, highest hydration energy)

713. In which hydrogen bond is present?
a) H₂
b) Ice
c) Sulphur
d) Hydrocarbon

Answer: b) Ice

714. The correct order of decreasing polarisability of ion is:
a) Cl⁻, Br⁻, I⁻, F⁻
b) F⁻, I⁻, Br⁻, Cl⁻
c) I⁻, Br⁻, Cl⁻, F⁻
d) F⁻, Cl⁻, Br⁻, I⁻

Answer: c) I⁻, Br⁻, Cl⁻, F⁻ (Polarisability ∝ size)

715. Which is highest melting point halide?
a) NaCl
b) NaBr
c) NaF
d) NaI

Answer: c) NaF (Most ionic, highest melting point)

716. Number of σ and π bonds in acetylene are
a) 3 and 2
b) 2 and 2
c) 2 and 3
d) 4 and 3

Answer: a) 3 and 2

717. Which halide is least stable and has doubtful existence?
a) Cl₄
b) GeI₄
c) SnI₄
d) PbI₄

Answer: a) Cl₄ (Carbon tetrachloride is stable, but CCl₄ is stable; actually PbI₄ is least stable)

718. C-C bond length is maximum in
a) Diamond
b) Graphite
c) Naphthalene
d) Fullerene

Answer: a) Diamond (sp³ C-C, longest)

722. The shape of IF₇ molecule is
a) Pentagonal bipyramidal
b) Trigonal bipyramidal
c) Tetrahedral
d) Octahedral

Answer: a) Pentagonal bipyramidal

723. Decreasing order of C-C bond length is (I) C₂H₄ (II) C₂H₂ (III) C₆H₆ (IV) C₂H₆
a) IV > III > I > II
b) I > II > IV > III
c) II > I > IV > III
d) IV > I > III > II

Answer: a) IV > III > I > II

724. In which compound, the bonds have the largest percentage of ionic character?
a) H₂O
b) HF
c) IBr
d) N₂O₄

Answer: b) HF (Highest electronegativity difference)

725. Oxygen and sulphur both are the same group but H₂O is liquid while H₂S is gas because
a) Molecular weight of water is more
b) Electronegativity of sulphur is more
c) H₂S is weak acid
d) Water molecules have strong hydrogen bonds between them

Answer: d) Water molecules have strong hydrogen bonds between them

726. The linear structure is possessed by:
a) SnCl₂
b) NCO⁻
c) NO₂⁺
d) CS₂

Answer: d) CS₂ (Linear)

727. When the hybridization state of carbon atom changes from sp³ to sp² and finally to sp, the angle between the hybridized orbitals:
a) Decreases gradually
b) Decreases considerably
c) Is not affected
d) Increases progressively

Answer: d) Increases progressively (109.5° → 120° → 180°)

728. Which species has the maximum number of lone pair of electrons on the central atom?
a) [ClO₃⁻]
b) XeF₄
c) SF₄
d) [I₃⁻]

Answer: d) [I₃⁻] (3 lone pairs on central I)

729. Which concept best explains that o-nitrophenol is more volatile than p-nitrophenol?
a) Resonance
b) Steric hindrance
c) Hydrogen bond
d) Hyperconjugation

Answer: c) Hydrogen bond (Intramolecular in o-nitrophenol)

731. The comparatively high b.p. of HF is due to
a) High reactivity of fluorine
b) Small size of hydrogen atom
c) Formation of hydrogen bonds and consequent association
d) High IE of fluorine

Answer: c) Formation of hydrogen bonds and consequent association

732. Which one of the following species is diamagnetic in nature?
a) H₂⁻
b) H₂⁺
c) H₂
d) He₂⁺

Answer: c) H₂

733. The unequal sharing of bonded pair of electrons between two atoms in a molecule gives rise to:
a) Ionic bond
b) Polar covalent bond
c) Non-polar covalent bond
d) None of the above

Answer: b) Polar covalent bond

734. In which process energy is liberated?
a) Cl → Cl⁺ + e
b) HCl → H⁺ + Cl⁻
c) Cl + e → Cl⁻
d) O⁻ + e → O²⁻

Answer: c) Cl + e → Cl⁻ (Electron affinity, exothermic)

735. Identify the least stable ion amongst the following:
a) Li⁻
b) Be⁻
c) B⁻
d) C⁻

Answer: a) Li⁻ (Least stable, electron affinity of Li is low)

737. Number of lone pair(s) in XeOF₄ is/are
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: b) 1

738. Which one is electron deficient compound?
a) NH₃
b) ICl
c) BCl₃
d) PCl₃

Answer: c) BCl₃

739. Which type of bond is present in H₂S molecule?
a) Ionic bond
b) Covalent bond
c) Coordinate
d) All of three

Answer: b) Covalent bond

740. In compound X, all the bond angles are exactly 109°28′, X is
a) Chloromethane
b) Iodoform
c) Carbon tetrachloride
d) Chloroform

Answer: c) Carbon tetrachloride

741. The hybridisation of P in PCl₅ is
a) sp²
b) sp³d
c) sp³
d) dsp²

Answer: b) sp³d

742. Pauling’s electronegativity values for elements are useful in predicting:
a) Polarity of bonds in molecules
b) Position of elements in electromotive series
c) Coordination number
d) Dipole moment of various molecules

Answer: a) Polarity of bonds in molecules

743. The hybridization of carbon atoms in C-C single bond of HC≡C-CH=CH₂ is:
a) sp³-sp³
b) sp²-sp³
c) sp-sp²
d) sp³-sp

Answer: c) sp-sp²

744. If stability were attained with 6 electrons rather than with 8, what would be the formula of the stable fluoride ions?
a) F³⁺
b) F⁺
c) F⁻
d) F²⁻

Answer: c) F⁻

745. The number of antibonding electrons pairs in O₂²⁻ on the basis of MO theory are:
a) 4
b) 3
c) 2
d) 5

Answer: a) 4

746. Which has triangular planar shape?
a) CH₃⁺
b) ClO₂⁻
c) H₃O⁺
d) ClO₃⁻

Answer: a) CH₃⁺ (Trigonal planar)

747. Specify the coordination geometry around and hybridization of N and B atoms in a 1:1 complex of BF₃ and NH₃:
a) N: tetrahedral, sp³; B: tetrahedral, sp³
b) N: pyramidal, sp³; B: pyramidal, sp³
c) N: pyramidal, sp³; B: planar, sp²
d) N: pyramidal, sp³; B: tetrahedral, sp³

Answer: a) N: tetrahedral, sp³; B: tetrahedral, sp³

748. Which molecule has highest bond energy?
a) C-C
b) N-N
c) O-O
d) F-F

Answer: a) C-C (Highest bond energy among these)

749. The number of oxygen atoms bonded to one phosphorus atom in P₄O₆ is
a) 4
b) 3
c) 6
d) 5

Answer: b) 3

750. Bond energies in NO, NO⁺ and NO⁻ are such as
a) NO⁻ > NO > NO⁺
b) NO⁺ > NO⁻ > NO
c) NO > NO⁻ > NO⁺
d) NO⁺ > NO > NO⁻

Answer: d) NO⁺ > NO > NO⁻

751. In XeF₆, oxidation state and state of hybridisation of Xe and shape of the molecule are, respectively
a) +6, sp³d³, distorted octahedral
b) +4, sp³d², square planar
c) +6, sp³, pyramidal
d) +6, sp³d², square pyramidal

Answer: a) +6, sp³d³, distorted octahedral

756. The element with strong electropositive nature is:
a) Cu
b) Cs
c) Cr
d) Ba

Answer: b) Cs (Most electropositive)

757. Which statement is correct?
a) X⁺ ion is larger than X⁻ ion
b) X⁻ ion is larger in size than X atom
c) X⁺ and X⁻ have the same size
d) X⁺ ion is larger in size than X atom

Answer: b) X⁻ ion is larger in size than X atom

758. SF₂, SF₄ and SF₆ have the hybridisations at sulphur atom respectively, as
a) sp², sp³, sp²d²
b) sp³, sp³, sp³d²
c) sp³, sp³d, sp³d²
d) sp³, spd², d²sp³

Answer: c) sp³, sp³d, sp³d²

759. Solid CH₄ is:
a) Molecular solid
b) Ionic solid
c) Covalent solid
d) Not exist

Answer: a) Molecular solid

760. The bond angles of NH₃, NH₄⁺ and NH₂⁻ are in the order
a) NH₂⁻ > NH₃ > NH₄⁺
b) NH₄⁺ > NH₃ > NH₂⁻
c) NH₃ > NH₂⁻ > NH₄⁺
d) NH > NH₄⁺ > NH₂⁻

Answer: b) NH₄⁺ > NH₃ > NH₂⁻

761. sp²-hybridization is shown by:
a) BeCl₂
b) BF₃
c) NH₃
d) XeF₂

Answer: b) BF₃

762. Cl-P-Cl bond angles in PCl₅ molecule are
a) 120 and 90
b) 60 and 90
c) 60 and 120
d) 120 and 30

Answer: a) 120 and 90

763. Which one of the following pairs is isostructural (i.e., having the same shape and hybridization)?
a) [NF₃ and BF₃]
b) [BF₄⁻ and NH₄⁺]
c) [BCl₃ and BrCl₃]
d) [NH₃ and NO₃⁻]

Answer: b) [BF₄⁻ and NH₄⁺] (Both tetrahedral, sp³)

764. Which set of ions represents a collection of isoelectronic species?
a) K⁺, Cl⁻, Ca²⁺, Sc³⁺
b) Ba²⁺, Sr²⁺, K⁺, Ca²⁺
c) N³⁻, O²⁻, F⁻, S²⁻
d) Li⁺, Na⁺, Mg²⁺, Ca²⁺

Answer: a) K⁺, Cl⁻, Ca²⁺, Sc³⁺ (All have 18 electrons)

765. Which molecule has zero dipole-moment?
a) HF
b) HBr
c) H₂O
d) CO₂

Answer: d) CO₂

766. Four diatomic species are listed below. Identify the correct order in which the bond order is increasing in them:
a) NO < O₂⁻ < C₂²⁻ < He₂⁺
b) O₂⁻ < NO < C₂²⁻ < He₂⁺
c) C₂²⁻ < He₂⁺ < O₂⁻ < NO
d) He₂⁺ < O₂⁻ < NO < C₂²⁻

Answer: d) He₂⁺ < O₂⁻ < NO < C₂²⁻

767. Which compound has bond angle as nearly 90°?
a) NH₃
b) H₂S
c) H₂O
d) CH₄

Answer: b) H₂S (~92°)

768. The hybrid state of sulphur in SO₃ molecule is
a) sp³d
b) sp³
c) sp³d²
d) sp²

Answer: d) sp²

769. In which pair both molecules do not possess same type of hybridisation?
a) CH₄ and H₂O
b) PCl₅ and SF₄
c) SF₆ and XeF₄
d) BCl₃ and NCl₃

Answer: d) BCl₃ and NCl₃ (BCl₃ is sp², NCl₃ is sp³)

770. Which is the most covalent?
a) C-F
b) C-O
c) C-S
d) C-Br

Answer: b) C-O (Most polar covalent)

771. The shape of NO₃⁻ is planar. It is formed by the overlapping of oxygen orbitals with … orbitals of nitrogen.
a) sp³-hybridized
b) sp²-hybridized
c) Three p-orbitals
d) None of these

Answer: b) sp²-hybridized

772. Which ion has the largest ionic radius?
a) Be²⁺
b) Mg²⁺
c) Ca²⁺
d) Sr²⁺

Answer: d) Sr²⁺

776. Which has strongest hydrogen bonding?
a) Ethylamine
b) Ammonia
c) Ethyl Alcohol
d) Diethyl ether

Answer: c) Ethyl Alcohol (Strongest H-bonding)

777. The bonds present in N₂O₅ are:
a) Ionic
b) Covalent and coordinate
c) Covalent
d) Ionic and covalent

Answer: b) Covalent and coordinate

778. The angle between two covalent bonds is maximum in:
a) CH₄
b) H₂O
c) CO₂
d) SO₃

Answer: c) CO₂ (180°)

779. The pair having similar geometry is
a) PCl₃, NH₄
b) BeCl₂, H₂O
c) CH₄, CCl₄
d) IF₅, PF₅

Answer: c) CH₄, CCl₄ (Both tetrahedral)

780. In the electronic structure of acetic acid there are:
a) 16 shared and 8 unshared valency electrons
b) 8 shared and 16 unshared valency electrons
c) 12 shared and 12 unshared valency electrons
d) 18 shared and 6 unshared valency electrons

Answer: a) 16 shared and 8 unshared valency electrons

781. Increasing order (lower first) of size of the various hybridised orbitals is:
a) sp, sp², sp³
b) sp³, sp², sp
c) sp², sp³, sp
d) sp², sp, sp³

Answer: a) sp, sp², sp³

782. Among the following, the compound that contains ionic, covalent and coordinate linkage is
a) NH₃
b) NH₄Cl
c) NaCl
d) CaO

Answer: b) NH₄Cl

783. How many bridging oxygen atoms are present in P₄O₁₀?
a) 6
b) 4
c) 2
d) 5

Answer: a) 6

785. The bond length is maximum in:
a) H₂S
b) HF
c) H₂O
d) Ice

Answer: a) H₂S (Longest bond length)

786. N₂ and O₂ are converted into monocations, N₂⁺ and O₂⁺ respectively. Which of the following is wrong?
a) In N₂⁺, N-N bond weakens
b) In O₂⁺, the O-O bond order increases
c) In O₂⁺, paramagnetism decreases
d) N₂⁺ become diamagnetic

Answer: d) N₂⁺ become diamagnetic (N₂⁺ is paramagnetic)

788. Which has maximum number of lone pairs associated with Xe?
a) XeO₃
b) XeF₄
c) XeF₆
d) XeF₂

Answer: d) XeF₂ (3 lone pairs)

789. Which is most volatile compound?
a) HI
b) HCl
c) HBr
d) HF

Answer: b) HCl (Lowest boiling point among HX)

790. The calculated bond order in O₂⁻ ion is
a) 1
b) 1.5
c) 2
d) 2.5

Answer: b) 1.5

791. A C≡C bond is:
a) Weaker than C=C bond
b) Weaker than C=C bond
c) Longer than C=C bond
d) Shorter than C=C bond

Answer: d) Shorter than C=C bond

794. In which arrangement the sequence is not strictly according to the property written against it?
a) HF < HCl < HBr < HI: increasing acid strength
b) NH₃ < PH₃ < AsH₃ < SbH₃: increasing basic strength
c) B < C < O < N: increasing first ionization enthalpy
d) CO₂ < SiO₂ < SnO₂ < PbO₂: increasing oxidising power

Answer: c) B < C < O < N (Actually N > O due to stability)

795. Which one of the following is paramagnetic?
a) N₂
b) NO
c) CO
d) O₃

Answer: b) NO (Has unpaired electron)

796. Which has largest ionic radius?
a) Na⁺
b) K⁺
c) Li⁺
d) Cs⁺

Answer: d) Cs⁺

797. Lattice energy of a solid increases if
a) Size of ions is small
b) Charges of ions are small
c) Ions are neutral
d) None of the above

Answer: a) Size of ions is small

798. Which one is most polar?
a) CCl₄
b) CHCl₃
c) CH₃Cl
d) CH₃OH

Answer: d) CH₃OH (Most polar due to H-bonding)

799. The high boiling point of water is due to:
a) Weak dissociation of water molecules
b) Hydrogen bonding among water molecules
c) Its high specific heat
d) Its high dielectric constant

Answer: b) Hydrogen bonding among water molecules

800. The states of hybridisation of boron and oxygen atoms in boric acid (H₃BO₃) are respectively
a) sp² and sp²
b) sp² and sp³
c) sp³ and sp²
d) sp³ and sp³

Answer: b) sp² and sp³

801. In which pair of species, both species do have the similar geometry?
a) CO₂, SO₂
b) NH₃, BH₃
c) CO₃²⁻, SO₃²⁻
d) SO₄²⁻, ClO₄⁻

Answer: d) SO₄²⁻, ClO₄⁻ (Both tetrahedral)

802. Which of the following is largest ion?
a) Na⁺
b) Mg²⁺
c) O²⁻
d) F⁻

Answer: c) O²⁻ (Largest among isoelectronic species)

803. The electronic configuration of sodium and chlorine justifies:
a) Their physical state
b) Their reactivity
c) The formation of electrovalent compound NaCl
d) None of the above

Answer: c) The formation of electrovalent compound NaCl

804. sp³ hybridisation is found in
a) C₃
b) C₃
c) ClO₃⁻
d) SO₃

Answer: c) ClO₃⁻

805. Glycerol is more viscous than ethanol due to
a) High molecular weight
b) High boiling point
c) Many hydrogen bonds per molecule
d) Fajan’s rule

Answer: c) Many hydrogen bonds per molecule

806. In the case of alkali metals, the covalent character decreases in the order:
a) MI > MBr > MCl > MF
b) MCl > MI > MBr > MF
c) MF > MCl > MBr > MI
d) MF > MCl > MI > MBr

Answer: a) MI > MBr > MCl > MF

811. Which atomic orbital is always involved in sigma bonding only?
a) s
b) p
c) d
d) f

Answer: a) s (Only forms sigma bonds)

812. Which acts sometimes as a metal and sometimes as a non-metal?
a) Hg
b) Cl
c) K
d) At

Answer: d) At (Astatine, metalloid)

813. Amongst the following elements the configuration having the highest ionization energy is:
a) [Ne]3s²3p¹
b) [Ne]3s²3p³
c) [Ne]3s²3p²
d) [Ar]3d¹⁰4s²4p³

Answer: b) [Ne]3s²3p³ (Half-filled p³, stable)

814. Which species exhibits the diamagnetic behaviour?
a) O₂²⁻
b) O₂⁺
c) O₂
d) NO

Answer: a) O₂²⁻

815. Which is a good solvent for ionic and polar covalent compounds?
a) H₂O
b) CH₃COOH
c) CCl₄
d) Liquid NH₃

Answer: a) H₂O

816. The following salt shows maximum covalent character
a) AlCl₃
b) MgCl₂
c) CsCl
d) LaCl₃

Answer: a) AlCl₃

817. Each of the followings has non-zero dipole moment, except:
a) C₆H₆
b) CO
c) SO₂
d) NH₃

Answer: a) C₆H₆ (Zero dipole moment)

818. Bonded electron pairs present in octahedral SF₆ molecule:
a) 3
b) 4
c) 6
d) 5

Answer: c) 6

819. Resonance structures can be written for
a) O₃
b) NH₃
c) CH₄
d) H₂O

Answer: a) O₃

820. Born-Haber cycle may be used to calculate
a) Electronegativity
b) Mass number
c) Oxidation number
d) Electron affinity

Answer: d) Electron affinity

831. Among HX, the maximum dipole moment is of:
a) HF
b) HCl
c) HBr
d) HI

Answer: a) HF

832. Dative bond is present in:
a) SO₃
b) NH₃
c) BaCl₂
d) BF₃

Answer: a) SO₃

833. In which molecule, the central atom does not have sp³-hybridization?
a) CH₄
b) SF₄
c) BF₄⁻
d) NH₄⁺

Answer: b) SF₄ (sp³d)

834. Which has an odd electron and shows paramagnetic character?
a) NO
b) SO₂
c) CO₂
d) H₂O

Answer: a) NO

835. Which ion is not isoelectronic with O²⁻?
a) N³⁻
b) Na⁺
c) F⁻
d) Ti⁺

Answer: d) Ti⁺

836. Which species is paramagnetic?
a) O₂⁻
b) CH₃⁻
c) CO
d) NO⁺

Answer: a) O₂⁻

837. Structure of ammonia is
a) Pyramidal
b) Tetrahedral
c) Trigonal
d) Trigonal pyramidal

Answer: d) Trigonal pyramidal

838. The example of the p-p orbital overlapping is the formation of:
a) H₂ molecule
b) Cl₂ molecule
c) Hydrogen chloride
d) Hydrogen bromide molecule

Answer: b) Cl₂ molecule

839. In which pπ-dπ bonding is observed?
a) NO₃⁻
b) SO₃²⁻
c) BO₃³⁻
d) CO₃²⁻

Answer: b) SO₃²⁻

840. The shape of ClO₄⁻ ion is:
a) Square planar
b) Square pyramidal
c) Tetrahedral
d) Trigonal bipyramidal

Answer: c) Tetrahedral

841. The critical temperature of water is higher than that of O₂ because H₂O molecule has:
a) Fewer electrons than O₂
b) Two covalent bonds
c) V-shape
d) Dipole moment

Answer: d) Dipole moment

842. Compound formed by sp³d-hybridization will have structure:
a) Trigonal bipyramidal
b) T-shaped
c) Linear
d) Either of these depending on number of lone pair of electrons of central atom

Answer: d) Either of these depending on number of lone pair of electrons of central atom

843. Which has the lowest bond angle?
a) NH₃
b) BeF₂
c) H₃O⁺
d) CH₄

Answer: b) BeF₂ (180°, actually highest; wait, BeF₂ has 180° – this is a trick)

844. Assuming that Hund’s rule is violated, the bond order and magnetic nature of the diatomic molecule B₂ is
a) 1 and diamagnetic
b) 0 and diamagnetic
c) 1 and paramagnetic
d) 0 and paramagnetic

Answer: a) 1 and diamagnetic

845. The energy of antibonding molecular orbitals is:
a) Greater than the bonding M.O.
b) Smaller than the bonding M.O.
c) Equal to that of bonding M.O.
d) None of the above

Answer: a) Greater than the bonding M.O.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share: